Unaveni sluncem s Electrou a Samorosty ve Strašnicích

10. červen 2014

Úterní Čajovna přinesla několik kulturních aktualit. Do studia nejprve přišla režisérka Natália Deáková, která posluchače pozvala do plzeňského Divadla Josefa Kajetána Tyla. Zde - konkrétně ve Velkém divadle - nedávno uvedla adaptaci filmu Unaveni sluncem.

Jak se píše na webové stránce scény, drama diváky přivádí do roku 1936. „Pohodovou atmosféru uprostřed parného léta náhle naruší příjezd tanků. Neexistuje však nic, s čím by si Kotov, válečná hvězda a přítel samotného Stalina, neporadil. Jenže ´domů´ se kromě tanků vrací i dávno ´ztracený syn´ Míťa. A slunný den rozčeří tajemství z minulosti, které otevírá nevyzpytatelnou budoucnost.“ V inscenaci účinkují Zdeněk Mucha nebo Pavel Nečas, Petr Konáš, Zuzana Ščerbová, Veronika Divišová a další.

Následující část živého vysílání se mimo jiné zaměřila na aktivity Experimentálního prostoru NoD, ve kterém bude ve čtvrtek 12. června k vidění a slyšení „tragikomický tanečně - audiovizuální projekt Electra, jehož tématem je vesmír.

03140420.jpeg

Pod akcí je především podepsána tanečnice Jana Vrána. „Na počátku stál nápad ztvárnit bytost, která pochází z jiné galaxie,“ vysvětluje. „Bylo jisté, že využiji tanec, kostým a hudbu - cítila jsem ale potřebu představení rozšířit také o jiné žánry, a proto jsem přizvala další umělce. Každý z nás pracuje se sobě vlastním nástrojem, ať je to tělo, mluvené slovo, hudba nebo projekce. Všechny tyto složky se vedle sebe na jevišti nenásilně propojují.“ Na přípravě večera se podíleli i hudebník Lukáš Bayer, šperkařka Dana Bezděková, studio Lunchmeat nebo výtvarník Richard Loskot.

Kromě Electry se také dozvíte podrobnosti o druhém ročníku přehlídky Samorosti.

Ke konci pořadu ještě dramaturgyně Lenka Kolihová Havlíková promluvila o programu festivalu StrašNICE.

ČRo Vltava, 10. června od 19 hodin

autor: krs
Spustit audio