Trochu opožděné přiznání k pokleskům

10. leden 2008

Básník a publicista Miloň Čepelka, mimo jiné autor půvabných rozhlasových Dobrých jiter a člen týmu cimrmanologů, přichází ve zralém věku s prozaickým debutem Poklesky rozverné snoubenky. Text napsal v první polovině sedmdesátých let, tehdy jej vzhledem k jeho politickému podtextu neměl šanci publikovat. Po roce 1990 se o to pokusil, jak přiznává, jen jednou, a když byl odmítnut, už neměl odvahu zkusit to znovu. Až teď.

Je to škoda, protože ještě před patnácti šestnácti lety doznívala ozvěna let šedesátých a novela by patrně vzbudila daleko větší odezvu. Nevelká knížka je totiž střižena dle "šedesátnické", tj. v oněch letech aktuální, dobové módy (což k tehdejšímu literárnímu proudění není míněno pejorativně), navíc v ich-formě. Jemně načrtnutý příběh, kořeněný dráždivým milostným vztahem žákyně a učitele, trocha politiky, špetka na tehdejší dobu provokativního sexu. To vše sepsáno s nesporným vypravěčským talentem, vkusně, kultivovaně a pěknou češtinou.

Hrdinka se zpovídá, a to téměř doslova, protože její výpověď je vskutku adresována Pánubohu - ze svých poklesků. Přes své mládí má za sebou poměrně bouřlivá léta. Už na základce se zamilovala do učitele češtiny a tahle láska se stala leitmotivem jejího života. Provází ji však jen jako tichý, nevtíravý společník a nebrání jí v četných vztazích. Osobní nezakotvenost i zvídavost ji vede od chlapců k mužům, od mladistvých lásek k závažným i drobným mileneckým poměrům. Veselá jízda se trochu zadrhne, když dívka znovu potká někdejšího češtináře. Zadrhává se tu i lehké plynutí příběhu. Autor totiž ozvláštňuje učitele Aleše, který se zatím stal redaktorem rozhlasu (potud společný osud s autorem), osudem disidenta - možná aby vypadalo věrohodněji, že osudová láska neztratila intenzitu. Aleš se zapojuje do boje proti počínající normalizaci, jde po něm StB... A zápletka se díky sexuálním aktivitám protagonistky zaplétá až příliš.

M. Čepelka ve studiu

Novela nicméně jistě najde vděčné čtenáře, kteří budou spokojeni s prvoplánovou poutavostí příběhu a uspokojí je dramaticko-sentimentální rozuzlení. I moralista může být spokojen: za poklesky následuje jistý druh trestu.

autor: Agáta Pilátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.