Třikrát Dora Čechova

5. říjen 2015

Ruské povídky současné české autorky z knihy Nechtěl jsem být Leninem.

Poslouchejte na Vltavě 5., 6. a 7. října 2015 vždy v 9:30. Po odvysílání se jednotlivé povídky objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Dora Čechova má ruského otce a narodila se roku 1971 ve vlaku na trase Moskva-Praha. Studovala tvorbu textu a scénáře na Konzervatoři Jaroslava Ježka. Učí na základní umělecké škole a žije střídavě nedaleko Prahy a v Moskvě.

02586642.jpeg

Hrdinové jejích povídek žijí obvykle jiné životy, než zamýšleli, ale přesto prokazují neomylnou schopnost přežít. Autorka na ně pohlíží s pochopením i nadhledem, s nostalgií i humorem. Povídka, jejíž rozhlasovou úpravu si poslechneme jako první, se jmenuje V Klubu lovců. Povídka s názvem Děda nás zavede na moskevské letiště, kde se na pár chvil setkají dva na hony si vzdálení lidé. A v povídce s názvem R 209 Vltava se projedeme mezinárodním rychlíkem po trase Moskva-Praha a zpět.


Účinkují: Martin Mejzlík a Pavel Novotný

Autorka: Dora Čechova Připravila: Jana PithartováRežie: Pavel Krejčí

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.