Tři vítězné kompozice skladatelské soutěže pro jazzový big band. Poslechněte si záznam premiéry v podání Concept Art Orchestra

14. prosinec 2017

Druhý ročník Skladatelské soutěže Karla Krautgartnera o nejlepší kompozice pro jazzový big band vyvrcholil 27. listopadu 2017, kdy na veřejném koncertě v karlínském Studiu A Českého rozhlasu uvedl Concept Art Orchestra v premiéře mj. tři vítězné skladby. Záznam večera si můžete poslechnout na ČRo Vltava 14. prosince od 21.00.

Z patnácti zaslaných kompozic mezinárodní porota ve složení Michael Abene, Matúš Jakabčic, Kryštof Marek, Luboš Soukup a Štěpánka Balcarová vybrala tři rovnocenné vítěze – Lucii Páchovou (Big Band), Radima Hanouska (It Could Happen) a Bharatu Rajnoška (Redemption).

Concept Art Orchestra a Graz Composers Orchestra: Streamujte koncert sloučeného mezinárodního big bandu

Ed Partyka, Concept Art Orchestra a Graz Composers Orchestra

Poslechněte si záznam vystoupení jazzového tělesa, které vzniklo spojením českého Concept Art Orchestra a rakouského Graz Composers Orchestra. ČRo Vltava ho zaznamenal 22. října 2017 v pražském klubu Jazz Dock. Diriguje Edward Partyka.

Právě tato díla orchestr během tří dnů nazkoušel. Čestné ocenění pak získali Zdeněk Borecký (Bach WasDJENTleman) a Robert Štolba (Daydream).

„Letos jsme obdrželi o pět skladeb méně než loni. Podobně jako v minulém roce se žánrově dost odlišovaly – některé byly v duchu tradičního swingu, jiné více groovové a nechyběly ani zvukové experimenty nebo volná improvizace,“ popisuje rozmanitost skladeb vedoucí big bandu Štěpánka Balcarová.

„Porotci se v názorech často různili, nicméně vítězné skladby měly téměř identický počet hlasů. Proto jsme se rozhodli neudělat mezi prvními třemi místy žádný rozdíl.“

Ani pro Matúše Jakabčice, kytaristu a především zkušeného bigbandového skladatele a aranžéra, nebylo hodnocení zaslaných skladeb jednoduché.

Dan Bárta a Concept Art Orchestra: Poslouchejte nové vánoční skladby v podání předních českých jazzmanů

Štěpánka Balcarová, Vánoce s Concept Art Orchestra (2016)

Big band Concept Art Orchestra v čele se Štěpánkou Balcarovou vystoupil minulé pondělí ve vyprodané pražské La Fabrice. Koncert s unikátním vánočním programem, který v roli hostů obohatili Dan Bárta, Alfred Strejček, Marta Kloučková a Štěpán Janoušek, zaznamenal ČRo Vltava a vy si ho můžete poslechnout 24. 12. 2016 mezi 17.15 a 18.30 nebo streamovat v tomto článku.

„Kvůli různorodosti stylů bylo pro mě trochu těžší zvolit pořadí na prvních místech, nicméně některé kompozice měly zjevné řemeslné nedostatky, jiné byly profesionální a velmi nápadité. Nakonec u mě zvítězily ty, ke kterým jsem neměl téměř žádné výhrady jak z hlediska zpracování, tak estetiky.“

Součástí koncertu bylo také uvedení dvojdílné skladby Neony samotného Karla Krautgartnera, české jazzové ikony a někdejšího kapelníka Tanečního orchestru Československého rozhlasu (a později Jazzového orchestru Československého rozhlasu), po kterém soutěž nese jméno.

Concept Art Orchestra – Skladatelská soutěž Karla Krautgartnera 2017 (2. ročník) – Lucie Páchová, Michael Abene, Štěpánka Balcarová, Radim Hanousek a Bharata Rajnošek

„Podařilo se nám v archivu Českého rozhlasu dohledat originální partituru od Karla Krautgartnera a také mírně odlišnou verzi od Kamila Hály. Z těchto dvou verzí jsme připravili party pro hráče a následně skladbu nazkoušeli,“ vysvětluje Balcarová.

Štěpánka Balcarová: Jazzová trumpetistka, skladatelka a držitelka Ceny Anděl

Štěpánka Balcarová – trumpetistka a skladatelka v kapelách Concept Art Orchestra a Inner Spaces

V dopoledním vysílání jsme přivítali jednu z představitelek silné třicátnické generace českých jazzmanů, Štěpánku Balcarovou. Znát ji můžete jako jednu ze skladatelek skupiny Prague Six, jako vedoucí Concept Art orchestru, jako trumpetistku kapely Inner Spaces, se kterou za poslední album získala v roce 2013 prestižní cenu Anděl za nejlepší jazzové album v kategorii Jazz & Blues.

„Je to skladba v duchu tzv. třetího proudu. Chytře humorná kompozice, s krásnými swingovými melodiemi a s nezvyklým sólem houslí ve druhé části.“ Na ty s orchestrem hostoval Marko Ferenc.

Umělečtěji laděných Krautgartnerových děl, tedy ne těch určených primárně k tanci, se bohužel moc nedochovalo. „Hodně partitur bylo zničeno nebo ztraceno. I tak snad ale ještě něco dalšího objevíme a další rok opět uvedeme. Rádi bychom z provádění Krautgartnerových děl udělali tradici.“

Štěpánka Balcarová na zkoušce Concept Art Orchestra
autor: ČRo Vltava
Spustit audio