Tomáš Háček: Třikrát docent Blažek

1. březen 2016

Ve třech humoristických hříčkách se představí svérázná postava vášnivého, avšak zneuznaného astronoma docenta Blažka.

Poslouchejte na Vltavě 1. března 2016 ve 21:30. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pondělí 7. března 2016.


Třikrát docent Blažek je název hodinového pořadu, který vznikl v rámci cyklu Hry nové generace. Ve třech humoristických hříčkách, které v pořadu zazní, se představí zneuznaný, avšak vášnivý amatérský astronom Antonín Blažek, neoprávněně používající titul docent. Svéráznou postavu hvězdami posedlého, rtuťovitého seniora vymyslel v rozhlase debutující dramatik Tomáš Háček. Prostřednictvím jednotlivých kusů, nazvaných Hudba hvězd, Docent Blažek a Uranovy narozeniny a Docent Blažek a spravedlivé uznání, se autor představí také v roli režiséra a hudebního skladatele. Nejen o práci v rozhlase, ale také o dalších svých uměleckých aktivitách pak pohovoří v pořadu, jehož je hostem.

Antonín Blažek žije se svým věrným psem Uranem na kraji obce Zálesí. Na půdě svého domku si vlastními silami postavil malou observatoř, odkud pozoruje vesmír. Miluje hvězdy a sleduje jejich pohyb po obloze. Jeho koníčkem je nahrávání hvězdné hudby a objevování úkazů, kterých si – podle něj – renomovaní vědci vůbec nevšímají. O svých vesmírných nálezech je pak pravidelně informuje a vzteká se, když s ním nevedou učené diskuse. Osamělý hvězdář v průběhu svého života prožívá ústrky, jimž se statečně brání, ale často ho přivádějí do komplikovaných situací.

03577925.jpeg

Komická postava pana Blažka je přítomna třem dramatickým epizodám, u nichž časová souslednost nehraje žádnou roli. Typ postavy je totiž věčný. Malým překvapením pro posluchače pořadu je bonus v podobě přítomnosti docenta Blažka v brněnském rozhlasovém studiu.

Tomáš Háček (1981) vystudoval režii a scenáristiku na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Autorsky a režijně vytvořil několik krátkých hraných filmů – např. Svět v láhvi, Brutpong, Hadožrout, za svůj celovečerní absolventský film Návrat do Červeného města (2008), získal mj. i scenáristickou cenu České televize. Režíroval několik hraných i animovaných videoklipů pro známé české interprety např. pro skupinu Kryštof, Traband anebo Tomáše Kočka, ale i hrané edukativní dokumenty (Syndrom diabetické nohy, Příběh neobvyklé vůně) a celovečerní animovaný film Příběhy ze Zázvorové země (2012). Kromě toho se intenzivně věnuje hudbě a to nejen ve svých hudebních projektech Listolet, HUSO a Mezivlkem. Vytváří např. interaktivní hudební instalace, napsal hudbu k celovečernímu filmu Trofej a k rozhlasovým minihrám Stravinskij!, Jedinečné a dokumentu Ztrácíme puls! Kromě těchto aktivit učí na divadelní fakultě Jamu v Ateliéru fyzické divadlo.


Hudba hvězdOsoby a obsazení: Blažek (Pavel Zatloukal), Zelený (Martin Sláma), Černý (Michal Bumbálek).Docent Blažek a Uranovy narozeninyOsoby a obsazení: Blažek (Pavel Zatloukal).Docent Blažek a spravedlivé uznáníOsoby a obsazení: Blažek (Pavel Zatloukal), Řidič (Martin Sláma), Úředník (Michal Bumbálek).

Autor: Tomáš HáčekDramaturgie: Hana HložkováRežie: Tomáš HáčekHudba: Tomáš HáčekZvukový mistr: Michal Zelinka

V Brně natočila Tvůrčí skupina Drama a literatura v roce 2016. Součástí pořadu je diskuse s tvůrci inscenace.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Hana Hložková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.