Pavel Drábek a Ondřej Kyas: Nissenův korál

6. září 2016

Hudebně dramatickou rozhlasovou hru Nissenův korál napsala tvůrčí dvojice dramatika Pavla Drábka a skladatele Ondřeje Kyase. Mystický příběh o zhoubné touze po moři se odehrává na počátku 20. století v zapadlém koutě na Haliči. Hlavním hrdinou je židovský obchodník se vzácnými korály Nissen Picenik.

Poslouchejte v premiéře na Vltavě 6. září ve 21:30. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a četba. Zůstane tam až do pondělí 12. září 2016.

Web Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout.

Podivínský muž je pohlcen krásou tajemných červených bytostí z moře a uměním stvořit z nich ty nejkrásnější šperky. Ve své malé dílně zaměstnává manželku a několik pomocnic, které korály třídí a opravují. Picenik je pak obřadně prodává váženým zákazníkům. Nejen on věří, že pravé korály na krku své nositelky přináší štěstí a zdraví. Celý život tráví doma v Progrodách, anebo na trhu v nedalekých Sučkách. Když se jedenkrát vydá na výlet do Oděsy a uvidí nejen přístav, ale i kus moře, nedychtí už po ničem jiném, než se vydat lodí na oceán. A pro toto volání z hlubin lidského srdce se rozhodne udělat vše, i kdyby ho to mělo stát cenu nejvyšší.

Původní rozhlasová hra, kterou autoři zaměřili na téma bezbřehé touhy a osudové volby, byla volně inspirována povídkou Leviatan od Josepha Rotha. Metafyzický rozměr je vložen nejvíce do písňových vstupů a scénické hudby. Hra se však odehrává v historickém čase, který je vystižen v dialozích jednajících postav a prostřednictvím konkrétních míst. Dobové reálie obsažené v textu zobrazují bídu v zanedbané části habsburského soustátí, jež společně s falešnou propagandou cynických agentů lodních společností vede obyvatele k masovému exodu do Ameriky. Fakt, že lidé prodávají svá obydlí a sami odjíždí, anebo vysílají na cestu do neznáma své dcery a syny, aniž by tušili, že jim připravují mnohdy krutou budoucnost, je sice vedlejší, ale velmi silnou linkou Nissenova korálu.

03697640.jpeg

Zvukově a hudebně opulentní dílo obsadila režisérka Hana Mikolášková, působící jako umělecká šéfová Městského divadla Zlín, převážně členy tohoto východomoravského souboru. V titulní roli, která je z poloviny zpívaná, se před mikrofonem představí člen Městského divadla Brno, Petr Štěpán.


Osoby a obsazení: Nissen Picenik (Petr Štěpán), Jeva (Romana Julinová), Czaczka (Ondřej Jiráček), Berl (Pavel Vacek), Šimon (Zdeněk Lambor), Marja (Petra Králová), Eufemia (Simona Peková), Komrover (Tomáš David), Jadlovker (Vojtěch Johaník), Benjamin Broczyner z Březinky (Luděk Randár), Timon Semjonovič Gurič (Zdeněk Julina), Štefan Lakatoš (Pavel Leicman), Kurtizána; Sousedka (Katarína Mikulová), Chodec (Vojtěch Johaník), Rybářka; Matka; Cestující 1 (Sylva Vespalcová), Komediant; Cestující 3 (Lubomír Stárek), Kontrolor (Marek Příkazký), Cestující 2 (Karel Novotný)

Autoři: Pavel Drábek a Ondřej KyasDramaturgie: Hana HložkováRežie: Hana MikoláškováZvukový mistr: Lukáš Dolejší

V Brně natočila Tvůrčí skupina Drama a literatura v roce 2016.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a četba

autor: Hana Hložková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.