Tma je jen málem světla

21. květen 2015

Mladá fotografka Kristýna Erbenová vystavuje v Galerii Fotografic cyklus nazvaný „V bezetmí“. Barevné snímky zachycují noční krajiny. Výstavu můžete vidět do 21. června ve Stříbrné ulici na Starém Městě v Praze.

Kristýna Erbenová (nar. 1987) patří mezi nejmladší generaci fotografů, její práce je respektována odbornou kritikou doma i v zahraničí. Osmadvacetiletá fotografka je studentkou Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě. Předtím už vystudovala filmovou vědu a anglickou filologii na Univerzitě Palackého v Olomouci.

Magie slov a noci v anonci galerie„V kruzích oběžných drah, v rytmu roků, měsíců a dní, uvykáme řádu, který zůstává nepoznán. Ve dne čelíme zdání, že jsme s to uchopit skutečnost, tušit, vědět, být přesvědčeni, že viděné není klamem. Setmění mate a svádí ke slepotě, k uzavření bran poznání a odstoupení od touhy pronikat hlouběji. A přitom právě za tmy se rodí a umírá, právě noc dává vyniknout nebeským znamením, podle nichž člověk tisíce let směřoval své kroky.

Překročíme-li své hranice a rozhlédneme se, spatříme uhrančivé barvy a tvary zastavené v půlnočním klidu nebo cloumané znepokojivými poryvy. Zbytky světla, jedna čtyřsettisícina denního slunečního svitu, proces vyvolání. Fotografie, které popřely tmu. Zážitek z možnosti zviditelnit neviditelné. Krajina v nespatřeném a přece skutečném světle. Fotografie v tomto souboru byly pořízeny v noci, pouze za využití měsíčního světla a citlivého filmového materiálu středního formátu.“

Bezetmí je stav, který nezažijeme v bdělém stavuSama umělkyně záměr a název své výstavy vysvětluje: „Nikdy nevidíme v noci světlo, které dopadá na krajinu a osvětluje ji. To vše se vyjeví až na fotografii s dlouhou expozicí. Bezetmí je to, čeho nejsme schopni biologicky, ale díky fotografiím to lze zažít.“ Kristýna Erbenová od roku 2013 fotografuje každý měsíc v době kolem úplňku v noci, nejrůznější krajiny i portréty. Objevuje tak záhadnou magii prostředí, kterou není možné poznat jinak, než prostřednictvím speciální technické přípravy. Fantazie pak dostává podněty jako překvapení a novou dimenzi reálného světa.

Spustit audio