Tipy na vánoční dárek aneb Písničkářky dětem

18. prosinec 2008

S tvorbou pro děti má zkušenosti řada českých muzikantů, výsledky ovšem nebývají vždy nejslavnější - spíš to někdy vypadá, že se k dětským písničkám utíká tehdy, když "pramen inspirace" vysychá a kšefty nejdou. Přesto se zrovna toto odvětví české populární hudby může pochlubit několika výjimečnými autory (Petr Skoumal, Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák), ale i zajímavými projekty - vzpomeňme výběrové album Havěť všelijaká nebo "bejbypankové" pásmo Kašpárek v rohlíku.

"Pro děti od pěti" (jak kdysi nazvali své dětské album Skoumal a Vodňanský) natočily letos alba i nejvýraznější představitelky nové generace domácího folku. Sestry Steinovy, tedy Lucie Steinhauserová a Karolina Kamberská, sáhly po lidovkách, a to hned těch z nejznámějších. "Dnešní děti potřebují znát kromě Mozilly a iPodu i tajemství širokých hlubokých vltavských tůní," tvrdí písničkářky a album Měsíček svítí (vyd. Indies MG Records) by mohlo být ilustrací těch slov - šestadvacet lidových písniček je tu "přetlumočeno" do hudební řeči blízké i těm posluchačům, v jejichž pokojíčku nahradila věčné světýlko komputerová obrazovka.

Výrazově originální zpěvačky a kytaristky v Tálinském rybníku, Řebíčku zahradnickém, Kalamajce a dalších trvalkách střídavě doprovázejí perkuse, housle, trubka, ale i beatbox a samozřejmě dětské vokály. Současně s deskou vychází u nakladatelství Baobab zpěvník použitých písní s výtvarným doprovodem Terezy Říčanové, autorky obrázků v bukletu CD.

Nejmladší publikum se na své novince pokouší oslovit také Radůza, která na dvojalbum O Mourince a Lojzíkovi (vyd. Indies MG Records) načetla čtyři pohádky ze své stejnojmenné literární prvotiny a propojila je novými písničkami. Minimuzikál jednoho písničkáře, jak titul v nadsázce označuje vydavatel, nestojí na pohádkových příbězích - jejich zápletky jsou vlastně jen půvabnými variacemi klasických pohádkových motivů. Obdivuhodná je však Radůzina čeština, nejen v samotných pohádkách, ale zvláště v textech písní, její smysl pro neotřelý rým i fryntovský nonsens, účelné hračičkaření s významy slov. Propracovaná jsou také aranžmá skladbiček, v nichž se uplatnil jak písničkářčin "erbovní" akordeon, tak Domažlická dudácká muzika či cimbálovka. Ani "pohádkovou" Radůzu by rodiče shánějící pro své potomky vkusný vánoční dárek neměli minout.

O Mourince a Lojzíkovi
autor: Milan Šefl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.