Timotheus Vodička: Básník Gilbert Keith Chesterton

16. září 2010

Mezi neprávem pozapomenuté postavy české literatury patří esejista, literární kritik, překladatel a editor Timotheus Vodička (* 16. 9. 1910, Olomouc–† 12. 5. 1967, Olomouc), jehož 100. výročí narození si tento týden připomínáme.

Ve 30. letech 20. století přitom Vodička patřil mezi výrazné postavy katolicky orientované esejistiky, jeden čas vedl a redigoval revui Řád a přispíval do celé řady literárních a filozofických periodik.

Vodičkovo literární dílo zahrnuje životopisy významných osobností křesťanské kultury, eseje o české a světové literatuře a řadu překladů především z anglické literatury (D. Defoe: Robinson Crusoe, Ch. Dickens: Vánoční koleda prózou, R. L. Stevenson, J. Conrad aj.).

Autorem, kterému Vodička věnoval celoživotní pozornost a který se mu stal inspirací i duchovním vzorem, byl Gilbert Keith Chesterton, z jehož díla přeložil stěžejní texty (Ortodoxie, Heretikové, Svatý Tomáš Akvinský) a napsal o něm esejisticky laděnou knížku Chesterton čili Filozofie zdravého rozumu (z roku 1939). Z ní také pochází fragment, který uvádíme v pořadu Psáno kurzívou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.