Ticho ze severu. Rozhovor s hudebním publicistou Andrew Mellorem

9. říjen 2022

Co má společného finská příroda, Tapiola od Jeana Sibelia a současná severská soudobá hudba? Jak je možné, že tolik skladatelů a interpretů z evropského severu má v dnešní době úspěch v zámoří? Na to všechno hledal odpovědi Andrew Mellor ve své knize The Northern Silence s podtitulem Journeys in Nordic Music and Culture, tedy něco jako Ticho ze severu, cestování skrze severskou hudbu a kulturu. 

Přebal knihy The Northern Silence: Journeys in Nordic Music and Culture

V rozhovoru s nezávislým britským publicistou se postupně dozvíte o soudobé hudbě z Finska, Islandu, Dánska či z Faerských ostrovů. Skladby Esa-Pekka Salonena, Anny Thorvaldsdottir či Sunleifa Rasmussena v sobě skrývají obecné atributy severské hudby jako je inspirace přírodou, pradávnými geologickými cykly či hudebním folklorem. Hudba Benta Sørensena se naproti tomu neobejde bez své unikátní estetiky plné smutku a melancholie, a rezonuje tak se stereotypem o zachmuřených a depresivních Skandinávcích. Ale všechno je to trochu složitější a zdání může klamat, jak se ostatně přesvědčíte v pořadu.

Za úspěchem a oblíbeností severské hudby stojí také tamní kulturní infrastruktura. Není náhoda, že hudba islandských skladatelek a skladatelů vychází u slavných labelů, nebo že tolik finských dirigentů má angažmá u těch nejprestižnějších světových orchestrů (za všechny jmenujme vycházející dirigentskou hvězdu Klause Mäkelu): Hudební edukace je pro tyto národy prioritou a stavět špičkové operní a koncertní sály samozřejmostí. 

Rozhovor s Andrew Mellorem, který dlouhodobě žije v Kodani, připravil Jiří Slabihoudek. Český překlad rozhovoru namluvil Zdeněk Havlíček.

Spustit audio

Související