Thomas Mann: Smrt v Benátkách. Stárnoucí spisovatel, pohledný mladík a nečekané erotické jiskření

Nečekané erotické vzplanutí převrátí naruby život stárnoucího uznávaného spisovatele. Četba na pokračování z nejslavnější novely německého nobelisty. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Překlad: Jitka Fučíková
Připravil: Jan Petrásek
Čte: Otakar Brousek
Režie: Petr Adler
Natočeno: v roce 1996
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.
Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Stárnoucí úspěšný spisovatel Gustav von Aschenbach sice získal svým psaním peníze, slávu i uznání společnosti, jeho život ale upadl do stereotypu. Neustálé pochybnosti o vlastním díle chce rozptýlit cestováním. V benátském hotelu se setká se čtrnáctiletým mladíkem, který v něm probudí celoživotně popírané homosexuální tendence. Platonické milostné vzplanutí zažehne oboustranné jiskření. Spisovatel nachází mocnou inspiraci k psaní. Vášeň se mění ve skutečnou lásku, která nedovolí spisovateli opustit město. Nakonec za svůj cit zaplatí cenu nejvyšší, když v Benátkách umírá zachvácen zhoubnou cholerou, která se šíří, ačkoli úřady kvůli turistickému ruchu její výskyt zapírají. Nejslavnější novela německého nobelisty Thomase Manna patří k zásadním dílům evropské literatury. Příběh zvěčnil nezapomenutelně ve filmu režisér Luchino Visconti. Podle novely vznikla i poslední opera skladatele Benjamina Brittena.

Thomas Mann ve studiu československé rozhlasové společnosti Radiojournal (10. 5. 1936)
autor: Jan Petrásek
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.