Terry Pratchett: Kšeft v Hádesu

6. prosinec 2018

Povídka o ďáblovi, který se pokusil obchodně využít peklo, ze sbírky Divadlo krutosti. Účinkují Ivan Řezáč a Michal Pavlata. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Terry Pratchett se narodil 28. dubna 1948 v Anglii. Jeho prvním vydaným dílem byla krátká povídka The Hades Business (Kšeft v Hádesu), uveřejněná ve školním časopise,  když bylo Pratchettovi 13 let, a poté znovu v roce 1963 v časopise Science Fantasy (za honorář 14 liber).

Po více než 35 letech, v roce 1998, obdržel řád za zásluhy o Britské království za službu literatuře. Se sobě vlastní ironií to komentoval prohlášením ve smyslu „mám podezření, že ‚službu literatuře‘ prokážu, když se zdržím dalších pokusů nějakou napsat“. V roce 1999 mu byl udělen čestný doktorát literatury na univerzitě ve Warwicku.

Jako svoje záliby Pratchett uváděl „psaní, procházení, počítače, život“. Dobře je znám také díky své zvláštní zálibě v pokrývkách hlavy, což je vidět na zadních stranách obálek originálních vydání většiny jeho knih. Mezi čtenáři celého světa získal popularitu díky literárnímu vynálezu „Úžasné Zeměplochy“ a smyslu pro humor. Zemřel 12. března 2015.

Účinkují: Ivan Řezáč a Michal Pavlata

Překlad: Jan Kantůrek
Připravila: Blanka Tůnová
Režie: Vlado Rusko

Natočeno v roce 2010.

Spustit audio