Terminator Salvation

17. červenec 2009

Píše se rok 2018 a Zemi ovládají stroje řízené umělou inteligencí Skynet. Proti nim stojí poslední roztříštěné zbytečky lidstva, které se zoufale snaží uhájit holý život v boji proti nemilosrdným bojovým terminátorům. Vůdce rebelů John Connor musí zabránit Skynetu ve výrobě dokonalejších strojů a zároveň najít a zachránit svého otce. V boji proti nelítostné umělé inteligenci mu může pomoci tajemný muž z minulosti Marcus Wright. UVNITŘ TRAILERY!

Je rok 2003 a Marcus Wright čeká na rozsudek v cele smrti. Usvědčený vrah zmítaný výčitkami svědomí, který už ztratil vůli k životu, souhlasí s tím, aby po exekuci jeho tělo sloužilo k vědeckým účelům. Kryogenetický výzkum je sice ještě v plenkách, ale přesto je po popravě Wrightovo tělo uchováno, aby posloužilo výzkumu léčby leukémie. O patnáct let později stojí svět lidí na pokraji zkázy. Po zničujícím jaderném útoku rozpoutaném obranným počítačovým systémem Skynet, zůstaly na světě jen žalostné zbytečky lidí, které neúprosná umělá inteligence loví prostřednictvím dokonalých strojů - terminátorů, jež sama vyrábí. Hlavnímu vedení rebelů se podaří získat informace, které by mohly vést k definitivnímu ukončení války. Na jedné z opuštěných základen Skynetu objeví fragmenty kódovaného signálu, kterým jsou stroje řízeny. Týmy jejich vědců se pokoušejí signál pozměnit tak, aby stroje vyřadil z provozu, a nyní jsou už jen krůček od úspěšného závěru. Je zapotřebí pozměněný kód vyzkoušet v praxi.

Mezitím se Marcus probudí v utajeném opuštěném vojenském objektu po dlouholeté hybernaci. Svět, který kdysi znal, je nenávratně pryč. Všude okolo, na dříve osídlených místech, je jen nehostinná poušť plná trosek rozbitých budov a strojů. V rozbitém L. A. se pak poprvé setká s terminátory a vyvázne jen díky včasnému zásahu mladého Kyla Reese, který se sám stará o němou holčičku a pokouší se přežít a bojovat proti strojům. Netuší, že John Connor, kterého bezmezně obdivuje, je ve skutečnosti jeho synem. Také netuší, že ho ve chvíli, kdy se setká s Marcusem, zoufale hledají jak John Connor, tak agenti Skynetu, který si je vědom nebezpečí, jaké pro něj Connor i Kyle představují.

Terminator Salvation

Marcus spolu s Kylem se pokouší dostat k rebelům a spojit se s Connorovou skupinou. Kyla však dostanou stroje a odvlečou ho do ústřední báze Skynetu, kde se připravují miliony nových terminátorů. Marcus musí najít Johna Connora, přesvědčit ho, že je na jeho straně a že jeho informace o unesených lidech včetně Kyla Reese jsou pravdivé.

Terminator Salvation

Skynet však rozhodně není bezmocný a jeho plány na potlačení odporu jsou promyšlené do posledního detailu. Kdo vyjde z konečného střetu jako vítěz? Člověk, nebo stroj?

McG je jako režisér nového Terminátora poměrně překvapivou volbou, jeho režijní filmografie není nikterak rozsáhlá, přesto však je zkušeným hráčem v hollywoodském filmovém průmyslu zejména na poli produkce. Navzdory faktu, že Terminator Salvation je prvním takto nákladným projektem, do jehož režisérského křesla McG usednul, režie rozhodně není pískem v soukolí nového snímku. Jednotlivé scény jsou poměrně dobře zkomponované, akce má spád a navzdory hojnému množství speciálních a počítačových efektů nepůsobí zmateně. Navzdory poměrně plochému scénáři, v němž není nouze o logické kiksy, které se většinou týkají dostatečně nepromyšlených časových paradoxů, se režii podařilo udržet spád a místy i poměrně zdařilou atmosféru beznadějného boje a ponurosti postkatastrofického světa.

Terminator Salvation

Jak sem již zmínil, scénář nového Terminátora rozhodně nepatří k nejpovedenějším, oba dva scenáristé rozhodně nezastávají názor, že méně znamená více. Nestačila jim jedna hlavní postava, tak místo ní použili tři klíčové, zřejmě aby uspokojili vkus širšího spektra divaček. Cestování časem, které známe z předchozích dílů, nesmělo samozřejmě chybět ani tady, ale tentokrát se cestuje do budoucnosti prostřednictvím kryogenetiky. Nad časovými liniemi se ovšem nikdo dvakrát nezamýšlel. Filosofické otázky o podstatě lidství jsou pak nahozeny jen velice vágně a vyústí v patetické a plytké shrnutí, plné řečí o schopnosti sebeobětování a přátelství. Rovněž vychytralý plán Skynetu na likvidaci rebelů je děravější než cedník.

Terminator Salvation

Speciální efekty, triky a kaskadérské výkony jsou samozřejmě na vysoké úrovni, což ostatně čekám od každého filmu s tak vysokým rozpočtem. Terminátor Salvation zaujme hlavně skvěle propracovanými lokacemi postapokalyptického světa, rozbité zbytky dálnic, opuštěné a zchátrané budovy kdysi velkých a rušných metropolí i vyprahlá pouštní krajina v místech, která kdysi bujela zelení.

Terminator Salvation

Herecké výkony jsou standardní, většina rolí včetně hlavních je schématická a pro nějakou hlubší psychologii postav samozřejmě není místo. Jak Christian Bale tak Sam Worthington působí jako drsní sympaťáci a jejich herecký rejstřík je rozhodně širší, než byl svého času Arnoldův.

Terminátor Salvation je monumentální akční podívanou, snímkem nabitým triky a efekty servírovanými s jediným cílem - pobavit diváka. V tomto ohledu rozhodně nezklamal. Přimhouříte-li oči nad scénářem, můžete se v kině celkem dobře bavit, i když doporučuji vypnout mozek na poslední happyendovou pětiminutovku.

Terminator Salvation

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Falcon, české stránky filmu

Terminator Salvation (Terminator Salvation) akční / dobrodružný / sci-fi / thriller, USA / Německo / Velká Británie, 2009, 115 min.

Režie: McG, scénář: John D. Brancato, Michael Ferris, produkce: Derek Anderson, Moritz Borman, Victor Kubicek, Jeffrey Silver, kamera: Shane Hurlbut, střih: Conrad Buff, hudba: Danny Elfman

Hrají: Christian Bale (John Connor), Anton Yelchin (Kyle Reese), Moon Bloodgood (Blair Williams), Sam Worthington (Marcus Wright), Common (Barnes), Bryce Dallas Howard (Kate Connor), Helena Bonham Carter (Dr. Serena Kogan), Roland Kickinger (T-800), Michael Ironside (General Ashdown), Terry Crews (Captain Jericho), Jadagrace (Star), Ivan G'Vera (General Losenko)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.