Tenorista Petr Nekoranec

26. duben 2017

"Jako interpret musíte být jako sklo, musíte být přítomni, ale nikdo si vás nesmí všimnout, hudba z vás musí čistě proudit. Jednou o tom krásně mluvila Joyce DiDonato," vzpomíná na slova, která se mu hluboko zapsala, mladý český tenorista Petr Nekoranec.

"Ten "klik", schopnost nechat proudit hudbu skrz vás na publikum bez jakéhokoliv vašeho ega, aby hudba čistě plynula. To se nedá naučit, to je dar a důvod, proč jsou někteří dobří, ale ne nejlepší," vysvětluje Petr Nekoranec svůj postoj ke zpěvu a důležitost pokory. "Pocit zpěváka je diametrálně odlišný od toho, co slyší posluchač," dodává.

Mladý český tenorista Petr Nekoranec vyhrál v Barceloně jedno z nejslavnějších a nejprestižnějších pěveckých klání - Mezinárodní soutěž Francesca Viñase. "Soutěž pro mě byla tak, jak se v mém životě naštěstí často stává, dar shůry," dodává ještě s pohnutím. "Chtěl jsem se umístit nebo aspoň dostat do finále, ale že bych vyhrál první místo, to jsem opravdu nečekal."

Jde o cenu, která je udělována Nadací Puig a Nadací Gran Teatre del Liceu. Postavil se tak do čela 550 mladých talentů z celého světa, kteří se do letošního 54. ročníku přihlásili. Mimo hlavní ceny si z Barcelony přivezl i Cenu Plácida Dominga pro nejlepšího tenora.

Čtyřiadvacetiletý Petr Nekoranec má za sebou několik úspěchů v mezinárodních soutěžích. V srpnu 2015 se probojoval do semifinále významné Mezinárodní pěvecké soutěže královny Sonji v Oslu a v září 2014 obsadil 2. místo v Mezinárodní pěvecké soutěži ve francouzském městě Toulouse.

"Ano, chci se živit zpěvem. A vůbec jsem to nemyslel jako povolání, ale jako poslání," řekl si v osmnácti mladý tenorista Petr Nekoranec. Přesto šel po základní škole kvůli rodičům nejprve na střední pedagogickou a až pak následovala studia hudby. "Teď už ale pro rodiče nejsem komediant," směje se. Zpěv studoval na Konzervatoři Pardubice a je žákem Jarmily Chaloupkové.

V letech 2014 až 2016 byl členem Bavorské státní opery v Mnichově a jejího operního studia, kde vytvořil řadu rolí včetně té titulní v Rossiniho opeře Hrabě Ory a v Brittenově opeře Albert Herring. Za roli Alberta Herringa loni v listopadu v Mnichově získal Bavorskou uměleckou cenu.

V současné době je Petr Nekoranec frekventantem Lindemannova programu v newyorské Metropolitní opeře jako první Čech, který byl do tohoto významného dvouletého projektu přijat.

"Vím, že lidská bytost ráda kategorizuje a libuje si v pojmenovávání, tohle je česká škola, to je italská škola, tohle zase ruská... Myslím si ale, že každý člověk má svoji specifickou techniku, kterou je nutné ovládnout," nemá rád rozlišování mezi jednotlivými pěveckými školami a dává přednost přirozenému vývoji hlasu s ohledem na fyziognomii každého jednotlivého pěvce. "Je důležité se slyšet, i když je to nepříjemné," vysvětluje Petr Nekoranec.

Petr Nekoranec brzy vystoupí i v Praze, 15. května na Novoměstské radnici spolu s kolegy z Operního studia Bavorské státní opery. A už v neděli 7. května si ho budete moci poslechnout i u nás - ČRo Vltava nabídne záznam jeho koncertu z 25. dubna nazvaného Ave Maria, který se konal v kostele sv. Šimona a Judy. Poslouchejte od 15 hodin.

Spustit audio