Technický pokrok i avantgardní umění z pohledu řidiče. Výstava o automobilovém designu je k vidění v Guggenheimově muzeu v Bilbau

26. duben 2022

Fenomén automobilismu je jedním z nejvýznamnějších technických, ale i společenských pokroků dvacátého století. Osobní mobilita zcela zásadním způsobem ovlivnila chování naší společnosti, podobu naší krajiny a měst, způsobu našeho života. Automobil je v tomto kontextu dost možná nejvýznamnějším vynálezem moderní éry. Jakým způsobem ovlivnil design, architekturu a umění nyní můžete objevit ve vyčerpávající výstavě Motion. Autos, Art, Archtiecture.

Lord Foster of Thames Bank

Role kurátora se překvapivě ujal renomovaný britský architekt Sir Norman Foster. Ten patří mezi velké milovníky automobilového designu. Sám také před několika lety inicioval stavbu repliky experimentálního vozu Dymaxion, jenž ve třicátých letech navrhl americký vizionář, vynálezce a architekt Buckminster Fuller. Toto speciální vozidlo, které se bohužel nikdy sériově nevyrábělo, je také součástí aktuální výstavy.

Kromě něho uvidí diváci na 40 unikátních historických vozů, které psaly dějiny automobilového designu a průmyslu. Jsou mezi nimi ikony průmyslově vyráběných vozů, jako Volkswagen Brouk, původní Mini Cooper nebo legendy jako Jaguar E-Type a Ford Mustang, Porsche 356 a další. Nechybí ale ani závodní automobily včetně koncepčních unikátů jako Lancia Stratos Zero, monopost Formule 1 od značky Mercedes nebo španělský sportovní vůz Pegaso Z-102, který existuje v jediném kusu.

Wifredo Ricart: Pegaso Z-102 Cúpula, 1952

Jednotlivé automobily, jež vybral sám Sir Norman Foster, jsou vystaveny vedle mnoha archivních materiálů a výtvarných děl, které se tématem mobility zabývají. Automobily a téma rychlosti bylo silným zdrojem inspirace pro umělce i architekty několika generací. Le Corbusier rád fotografoval své domy s automobily zaparkovanými před, futuristé zase obdivovali dynamiku rychlé jízdy na svých obrazech zobrazujících sekvence pohybu. Výstava vše prezentuje v přehledné instalaci, kde se diváci dozví, jakým způsobem se technologie a umění ovlivňovaly a doplňovaly. Trvá až do 18. září 2022.   

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.