Světová premiéra opery Slavík a růže

11. duben 2011

V pražském divadle Disk se v pondělí 11. dubna uvádí světová premiéra komorní opery mladého českého skladatele Jiřího Hájka. Má název Slavík a růže a vznikla podle známé pohádky Oscara Wildea.

V rozhovoru s Jindřichem Bálkem vysvětluje skladatel Jiří Hájek volbu námětu.

Anna Hašková se vydala na jednu z posledních zkoušek před premiérou a k mikrofonu si pozvala režisérku Veroniku Riedlbauchovou.

Komorní opera Slavík a růže, určena pro čtyři zpěváky, vychází z pohádky Oscara Wilda o lásce, oběti a lidské malichernosti. Moderní hudební zpracování mladého skladatele Jiřího Hájka spočívá především v práci se zvukovou a rytmickou složkou, které podporují dramatickou situaci a citovou hloubku příběhu. Leckdy až postimpresionisticky laděné zvukové plochy jsou inspiračně ovlivněny postupy z oblasti elektro-akustické a konkrétní hudby. Rytmická struktura je místy odvozena z principů hudby taneční, avšak dále již zpracovávána svébytným způsobem.

Také režijně-výtvarné pojetí přistupuje k opeře moderním způsobem. Hudební složku a pěveckou akci obohacuje o paralelní svět tanečníků, kteří akcentují symbolickou rovinu příběhu a spolu se scénickými objekty, světlem a gestikou zpěváků rozehrávají příběh pohybových a vizuálních metafor.

Světová premiéra 11. dubna 2011 v 19.30 v divadle DISK Repríza 12. dubna 2011 v 19.30 Hudební fakulta Akademie múzických umění Libreto: Martina Kinská Režie/pohybová koncepce: Veronika Riedlbauchová Dirigent: Marko Ivanović Výprava: Lucia Škandíková a Dragan Stojčevski Produkce: Martina Doubětová

Osoby a obsazení Slavík: Lucie Fišer Silkenová (soprán) Tanečnice: Michaela Kapustová (mezzosoprán) Student: Josef Moravec (tenor) Keř: David Nykl (bas) Láska: Johana Matoušková a David Ryska

Hudbu nahrála Komorní filharmonie Pardubice pod vedením Marko Ivanoviće. Nahrávku pořídilo Zvukové studio HAMU. Hudební režie nahrávky: Jan Svejkovský Zvuková režie nahrávky: Ondřej Urban Produkce zvukové nahrávky: Josef Marek Nahrávka opery i její scénická podoba byly realizovány za finanční podpory ze strany AMU v rámci studentské grantové soutěže na podporu projektů specifického vysokoškolského výzkumu.

Spustit audio