Sudoku

1. únor 2007

Hosty čtvrteční Čajovny budou mistryně ČR a světa v luštění sudoku Jana Tylová a vedoucí komise logických hádanek Svazu českých křížovkářů a hádankářů Zdeněk Vodička. Řeč bude o sudoku - v příloze je několik netradičních typů včetně řešení, návod k luštění najdete, když rozkliknete celý článek.

Jak luštit uvedené typy sudoku:

Zabijáček - Vepište do každého prázdného políčka číslice od 1 do 9 tak, aby se neopakovaly v žádném řádku, sloupci, vyznačeném čtverci 3x3 ani v žádné z hlavních úhlopříček. Po stranách jsou uvedeny součty čísel ve čtverečcích v uvedeném směru.

Plástev - Do každé osmiúhelníkové buňky plástve vepište číslici od 1 do 9 tak, aby se číslice neopakovaly ve vodorovném ani svislém směru ani v žádné z devíti vyznačených menších pláství. Čísla vepsaná do kosočtverců udávají součet číslic ve čtyřech sousedících buňkách plástve.

Diogénes v sudu - Do každého políčka vepište jednu číslici od 1 do 9 tak, aby se číslice neopakovaly v žádném řádku, sloupci, v žádném z devíti vyznačených menších čtverců ani ve dvou hlavních úhlopříčkách. V podbarvených políčkách musejí být sudé číslice.

1 + 2 = 3 - Vepište do obrazce číslice od 1 do 9 tak, aby se neopakovaly v žádném řádku, žádném sloupci, žádném čtverci 3x3 a v podbarvených čtvercích aby splňovaly podmínku matematického sčítání.

Spustit audio