Středy s MeetFactory. Letní kino ve spolupráci s Vltavou tentokrát obsadilo bývalý Lihovar

2. červen 2021

Letní kino MeetFactory promítalo na dvorku pod dálnicí, pak se přesunulo na bílou zeď Galerie Kostka a tento rok ho čeká další změna: na dva měsíce se zabydlí v prostorách bývalého Lihovaru přímo naproti smíchovské továrny. Klasickou středeční projekci, která probíhá ve spolupráci s ČRo Vltava, doplní i pondělní Guilty Mondays.

Program letní kino Lihovar:
Každou středu od 21:30. Promítá se v prostorách bývalého Lihovaru. Ve spolupráci s ČRo Vltava.

02. 06. King Skate – dramaturgický úvod Pavel Sladký 
09. 06. Druhá strana naděje
16. 06. Dokud se tančí
23. 06. High Life
30. 06. Poklad (zrušeno)
07. 07. Solo
14. 07. Tenkrát v Hollywoodu (zrušeno)
21. 07. Zimní bratři
28. 07. Tenkrát v Hollywoodu
04. 08. Fénix

Program Guilty Mondays:
Každé pondělí od 21:30. Promítá se v prostorách bývalého Lihovaru. 

Vstup na všechny projekce a do areálu Lihovaru je zdarma. Program závisí na proměnách počasí.

Leonardo DiCaprio ve filmu Tenkrát v Hollywoodu

Letní středy už pár let patří v MeetFactory letnímu kinu. Tento rok se smíchovská továrna rozhodla využít jedinečné příležitosti a filmy promítat v prostorách bývalého Lihovaru, který se v srpnu bude demolovat. Jako promítací zeď poslouží tentokrát budova, kde se ještě v 50. letech vyráběl ocet. Občerstvení zajistí bar, na kterém budou připraveny i speciality inspirované lihovarskou minulostí.

01065905.png

Už potřetí se na přípravě programu společně s divadelním dramaturgem MeetFactory Matějem Samcem podílí Pavel Sladký, dramaturg projektu a spolupracovník ČRo Vltava. Po ekologické a rodinné tematice tento rok vybral hudbu a film. „Letošní výběr filmů spojuje práce s hudbou. Některé filmy reprezentují naprosto zásadní roli, kterou má soundtrack u autorských osobností jako Aki Kaurismäki aneb Quentin Tarantino. Jiné snímky, například fascinující německé poválečné drama identity Fénix nebo sarkastická rumunská tragikomedie Poklad, vtělily svoje vyznění do konkrétní převzaté písně. Režisérka Claire Denis zase dlouhodobě spolupracuje s kapelou Tindersticks, jejíž frontman se podílel i na sci-fi High-Life. Jednu jeho skladbu divákům a divačkám zabrouká přímo Robert Pattinson v hlavní roli,” přibližuje, co návštěvníky kina čeká, Pavel Sladký. 

Z filmu High Life, režie Claire Denis

Stejně jako v předchozích letech je letní kino MeetFactory připravováno za podpory ČRo Vltava. Téma hudby ve filmu podle Jaroslavy Haladové, šéfredaktorky stanice Vltava, je ve spojitosti s programem rádia skvělým propojením. „Hudba a Vltava, to je zásadní spojenectví. Rádi hrajeme v našich pořadech klasiku, jazz nebo třeba alternativní elektroniku. A stejně pestrá je i hudební nabídka ve filmech, které vybral na léto náš spolupracovník Pavel Sladký,“ říká Jaroslava Haladová.

Klasickou středeční projekci tentokrát doplní i pondělní Guilty Mondays, v rámci kterých vám lidi, co pracují v MeetFactory, představí filmy, za které se tak trochu (ne)stydí. 

autor: MeetFactory
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.