Oscar 2021: Žánrové a tematické rozkročení v duchu pozitivní diskriminace. Cenu za nejlepší film si odneslo drama Země nomádů režisérky Chloé Zhaové

25. duben 2021

Jakékoliv jednotící hledisko se v letošních oscarových nominacích hledalo těžko. Američtí filmoví akademici potvrdili, že mají široký vkus. Jde jim o kvalitu, ale roli hraje i politika, především otázky genderu a rasismu, které současnými Spojenými státy citelně hýbou. Průběh slavnostního večera i výsledky 93. ročníku klání o prestižní sošky to potvrdily.

V nejprestižnějších kategoriích (nejlepší film, nejlepší režie) akademici nominovali rodinná dramata, špionážně-kriminální kousky, komedie i historické příběhy. Některé z nich byly natočeny podle skutečných událostí a figurují v nich skutečné osoby, jiné ukazují současnou Ameriku. V kategorii nejlepší režie byly poprvé v historii nominovány hned dvě režisérky a v hereckých kategoriích mohli všechny ceny získat umělci tmavé pleti. Nejvíc oscarových nominací ovšem získal film Mank, kde se takoví herci téměř nevyskytují.

Jak to nakonec dopadlo? Nejlepším filmem byla vyhlášena Země nomádů. Čekalo se to, tenhle snímek už posbíral řadu jiných cen, které mu oscarový úspěch předpovídaly. Jeho autorka Chloé Zhao je i vítězkou kategorie nejlepší režie. Je teprve druhou ženou, která v této kategorii Oscara získala.

Plakát k filmu Chlast

Tradičně velký zájem budí kategorie nejlepší zahraniční film. Letos ji ovládl Chlast. Tedy stejnojmenný film Thomase Vinterberga o čtveřici středoškolských učitelů, kteří experimentují s pitím a zjišťují, jak ovlivňuje jejich pedagogické výkony. „Experiment“ se jim ale postupně vymkne z rukou.

Letošní slavnostní ceremoniál výrazně ovlivnila nepříznivá koronavirová situace. Uskutečnil se hned na dvou místech (Dolby Theatre a Union Station v Los Angeles), diváky tvořili téměř výhradně nominovaní, a jedním z jeho strůjců byl Steven Soderbergh. Ten od začátku tvrdil: „Diváci se nesmí ani chvíli nudit, večer se musí odehrát jako napínavý film – aniž bychom ovšem rezignovali na oslavu filmu a filmařů.“ Režisér dělal, co mohl, a večer tak vyzněl jako umírněná komorní televizní show, při které se sejde parta lidí od filmu, pokecají a vzájemně si udělí ceny.

Přímý přenos slavnostního předávání Oscarů pozorně sledovali i filmoví publicisté Českého rozhlasu Tomáš Pilát a Kristina Roháčková, a své názory (jak na úroveň ceremoniálu, tak na výsledky bojů o Oscary) přišli sdělit do ranní vltavské Mozaiky.

Oscar 2021: Přehled vítězů

Nejlepší film
Země nomádů

Nejlepší režie
Chloe Zhao (Země nomádů)

Nejlepší ženský herecký výkon 
Frances McDormandová (Země nomádů)

Nejlepší mužský herecký výkon
Anthony Hopkins (The Father)

Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli
Yuh-Jung Youn (Minari)

Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli
Daniel Kaluuya (Judas And The Black Messiah)

Nejlepší původní scénář 
Emerald Fennellová (Nadějná mladá žena)

Nejlepší adaptovaný scénář
Florian Zeller a Christopher Hampton (The Father)

Nejlepší kamera
Erik Messerschmidt (Mank)

Nejlepší střih
Mikkel E. G. Nielsen (Sound of Metal)

Nejlepší hudba
Trent Reznor, Atticus Ross, Jon Batiste (Duše)

Nejlepší píseň
Fight for You (Judas and the Black Messiah)

Nejlepší celovečerní animovaný film
Duše

Nejlepší mezinárodní film
Chlast (Dánsko)

Nejlepší celovečerní dokumentární film
Moje učitelka chobotnice

Nejlepší krátký film
Two Distant Strangers

Nejlepší krátký animovaný film
Mám vás ráda, ať se stane cokoli

Nejlepší krátký dokument
Colette

Nejlepší zvuk
Nicolas Becker, Jaime Baksht, Michelle Couttolencová, Carlos Cortés a Phillip Bladh (Sound of Metal)

Nejlepší masky
Sergio Lopez-Rivera, Mia Nealová a Jamika Wilsonová (Ma Rainey - matka blues)

Nejlepší návrh kostýmů
Ann Rothová (Ma Rainey – matka blues)

Nejlepší výprava a dekorace
Donald Graham Burt / Jan Pascale (Mank)

Nejlepší vizuální efekty
Andrew Jackson, David Lee, Andrew Lockley a Scott Fisher (Tenet)

Spustit audio

Související