Stefan Zweig: Svět včerejška

22. září 2017

Vybrané texty vynikajícího spisovatele Stefana Zweiga (1881–1942) pocházejí z jeho vzpomínkové knihy s nostalgickým názvem Svět včerejška, jež patří k nejvýznamnějším memoárovým dílům 20. století. Rakouský prozaik psal tyto paměti za druhé světové války v Brazílii, kde roku 1942 (pod vlivem nástupu nacismu, jejž bral jako triumf barbarství) dobrovolně ukončil svůj život. Každý díl on-line k poslechu po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Zweigovy paměti jsou sumou lidské, tvůrčí a historické zkušenosti, živým portrétem světa, který válečná katastrofa odsunula do nenávratné minulosti. Z této perspektivy Zweig vykresluje dobu před první světovou válkou, maluje portrét Vídně za starého mocnářství, vzpomíná na školu z konce 19. století, líčí společenskou atmosféru konce 19. století, s níž skončil i bezpečný a nejistý „svět jistoty“.

V úryvku s názvem Génius Vídně autor líčí obraz Vídně za starého mocnářství. Největší bohatství města pro něho představuje jeho kultura:

V málokterém evropském městě byla touha po kultuře tak vášnivá jako ve Vídni. Právě proto, že rakouská monarchie nebyla po staletí ani politicky ambiciózní, ani obzvláště úspěšná ve svých vojenských akcích, obrátila se silná vlastenecká hrdost k touze po nadvládě uměním.

Pro vltavský cyklus Psáno kurzívou jsme dále vybrali úryvky Vídeňští gymnazisté a Hugo von Hofmannsthal.

Účinkuje: Viktor Vrabec

Překlad: Eva Červinková
Připravila: Blanka Stárková
Režie: Petr Adler

Natočeno v roce 1996.

autoři: Blanka Stárková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio