Šedivý pokoj, Čmoud nebo Návěstí. Povídky Stefana Grabińského, klasika polské fantastické literatury

3. listopad 2023

Ve světové literatuře existuje několik opravdových legend reprezentujících žánr fantastiky a hororu. Jednou z největších je bezesporu Američan Edgar Allan Poe. Právě jeho jméno se často skloňuje v souvislosti s jiným autorem, kterému se až takové slávy, možná neprávem, nedostalo. Povídky Stefana Grabińského poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Ivan Řezáč
Připravila: Klára Fleyberková
Překlad: Libor Martinek
Režie: Lukáš Hlavica
Natočeno: 2018

Stefan Grabiński se narodil v Polsku roku 1887. V roce 1909 vydal pod pseudonymem Stefan Żalny sbírku novel, která ale čtenáře ani kritiku moc nezaujala. Zásadní obrat přišel až o deset let později s povídkovým souborem ze železničního prostředí nazvaným Demon ruchu. Posléze Grabiński napsal také řadu románů, ale povídkové tvorby se nevzdal až do své smrti v roce 1936.

Řadu z nich si už mohou přečíst i čeští čtenáři, a to především zásluhou Libora Martinka, který jeho texty přeložil.

Šedivý pokoj

Tíseň v novém bytě zachvátí vypravěče, když se mu za nocí zjevuje jistý přízrak. Jednomu místu v bytě se ovšem vyhýbá...

Čmoud

Bloudění ve sněhové vánici přivede vypravěče povídky do zapadlého hostince. Ve společnosti starce a přitažlivé dívky Makríny slibuje noc jistá dobrodružství.

Nedotknutelný

Uražená čest si žádá odplatu. Pisatel deníku se dozvídá, že ho urazil jistý Kazimír Kańský, kdysi velmi populární herec. Nezbývá mu jiná cesta než ho vyzvat na souboj. 

Bílý vyjevenec

Mistr Kalina má vážný problém. Při čištění starého pivovarského komínu zmizeli dva jeho učni. Kalina chce záhadě přijít na kloub a vydává se spolu se zbývajícím tovaryšem vstříc nahromaděným sazím.

Návěstí

Na železnici se dějí věci! Šíří se historky o podivném návěstí. Za nocí přicházejí do stanice podivná varování před nehodou. Zmizel dokonce celý vlak. Komise přijíždí vše vyšetřit a v domku hlídače učiní hrůzný objev.

Spustit audio

Související