Špioni zjišťují, co všechno si potřebujeme o sobě nalhat, aby náš život držel pohromadě

7. říjen 2024

Slibují divadelní zážitek, ve kterém nikdy nevíte, co je skutečné a co je hra. Jsou to totiž Špioni. Autorský projekt Marty Ljubkové, Borise Jedináka, Renaty Prokopové a Emila Rorhermela se na scéně pražského Divadla NoD představí poprvé dnes večer.

Bereme téma špionáže jako takové herní pole, kde zpracováváme téma základní důvěry, mezilidských vztahů a vlastní identity. A hodně nás na tom baví téma, co všechno si o sobě vymýšlíme v úplně běžném životě, i když třeba nejsme profesionální špioni. Co všechno si potřebujeme o sobě nalhat, aby ten náš život držel pohromadě a dokázali jsme si důvěřovat v těch nejzákladnějších věcech, které každý den prožíváme,“ uvádí režisér a dramaturg Boris Jedinák, nově i v roli herce. A Marta Ljubková dodává: „Nakonec nás nejvíc chytlo téma lhaní. Když jsme se zabývali manželskými špionážními dvojicemi, tak jsme si zkoušeli představovat jaké to je, když žijete v neustálé lži. Jakým způsobem to decimuje osobní vztah. Zajímaly nás případy, kdy to jeden partner o tom druhém nevěděl, kdy to věděli oba, i momenty, kdy se takzvaně provalí pravda.“

Z inscenace Špioni

Jak se stane, že se čtveřice umělců, složená převážně z režisérů a dramaturgů, rozhodne sama vystupovat v představení? Jak blízko má špionáž k divadlu? A jsou tedy Špioni dokumentární divadlo nebo autorská fikce? Na to odpovídal Boris Jedinák společně s dramaturgyní a nyní i performerkou Martou Ljubkovou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.