Pracovna: Ve Stavovském divadle u primabaleríny Nikoly Márové

7. říjen 2024

Nikola Márová (1980) je primabalerína Národního divadla. Na této přední české scéně tančí ve stálém angažmá od roku 1999. Poprvé se tam ale na jevišti objevila už v šesti letech. Rodiče ji vybrali balet jako druhý kroužek, ale tehdy netušili, jak moc se trefili. Vystudovala Taneční konzervatoř v Praze a absolvovala stáže v Drážďanech.

Vystudovala Taneční konzervatoř hlavního města Prahy, absolvovala rovněž dvě studijní stáže v Drážďanech. Hostovala na mnoha domácích i zahraničních baletních scénách, zúčastnila se několika zahraničních turné po Německu, Španělsku, Finsku, Itálii, Portugalsku, Maltě, Rusku, Tchaj-wanu a Číně.

Nikola Márová, první sólistka Baletu Národního divadla v Praze

Její skvělá technika a přesvědčivý herecký projev je dostaly k rolím jako například Odetta/Odilie v Labutím jezeře, Aurora ve Spící krasavici, Julii v baletu Romeo a Julie (J. Cranko) nebo Taťána z baletu Oněgin (J. Cranka.) Stejně sebejistě působí také v choreografiích moderních a současných autorů, například role Macechy a Matky/Víly v Popelce (J. Ch. Maillot), Markýzy de Mereuil v baletu Valmont (L. Vaculík), Královny Mab v Romeovi a Julii (P. Zuska), Čarodějnice v Malé mořské víle (J. Kodet), role Matky ve Svěcení jara (G. Tetley), Pradleny v Kafka: Proces (M. Bigonzetti).

Nikola Márová, první sólistka Baletu Národního divadla v Praze

Nikola Márová má na svém kontě i dvě Cenný Thálie a v roce 2002 získala Philip Morris Ballet Flower Award pro nejlepší českou tanečnici. Její výkon v inscenaci Tramvaj do stanice Touha Johna Neumeiera byl nominován v roce 2023 na Cenu Thálie.

autor: zuf
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.