Špendlík na krokodýla a Jesedmhodinráno! Vstaň! – dvě povídky spisovatelky Ivy Pekárkové

26. květen 2024

Po odchodu z Československa žila v USA, Thajsku, Indii nebo Nigérii a posledních téměř dvacet let je jejím domovem Londýn. Různé země, různí lidé – to vše se promítá do jejího psaní. Často se věnuje střetu kultur a vztahům mezi národy a rasami. Za román Pečená zebra byla v roce 2016 nominována na cenu Magnesia Litera. Z díla Ivy Pekárkové vybíráme na poslední květnový víkend dvě povídky. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Špendlík na krokodýla
Účinkuje:
Věra Hollá
Režie: Luboš Koníř
Natočeno: 2011
 
Jesedmhodinráno! Vstaň!
Účinkuje: Igor Bareš
Režie: Zdeněk Kozák
Natočeno: 2004

Iva Pekárková (1963) emigrovala v roce 1985 krátce před dokončením studia na Přírodovědecké fakultě UK. Nejdříve pobývala v uprchlickém táboře nedaleko Vídně a poté odjela do Ameriky. Tam se živila jako barmanka, taxikářka a hlavně jako sociální pracovnice mezi etnickými menšinami v New Yorku. Nějaký čas žila také v Thajsku a v Indii, poznala i Kanadu, na pár let se vrátila zpátky do Prahy, ale od roku 2005 žije trvale v Londýně. 

Literární činnosti se věnuje od začátku 80. let. Před odchodem do exilu publikovala v Čechách populárně vědecké články ze svého oboru. V zahraničí její prózy vycházely například v kanadském exilovém časopise Západ, v pařížském Svědectví nebo ve vídeňském Paternosteru. Je autorkou téměř tří desítek knih, píše povídky, romány, beletrizované cestopisy, knižně vyšly také její články z blogu.

Špendlík na krokodýla

Aziza je mladá žena z Ugandy žijící se svým africkým přítelem v Londýně. Umí anglicky, má práci, vydělává. Na první pohled docela normální život. Jednoho dne ale zjistí, že zřejmě není jedinou partnerkou svého přítele. Ale měla být! Povídka o nevěře, osamění, zákeřné nemoci a pomstě.

Jesedmhodinráno! Vstaň!

Člověk nikdy neví, kdy se setká s bohem. Někdy si ho dokonce zvládne koupit v supermarketu jen za jednu marku. A tak jeden plastový bůžek z Asie rozbouří dění v malé vesnici v Nigérii. Humornou zápletku provází příběh o muži z Nigérie, který ze své rodné země odešel do Německa.

Proč se k tomuto kroku rozhodl, vysvětluje každému jinak – politická situace v jeho zemi pro něj byla nesnesitelná nebo chtěl více peněz a potkávat krásné ženy či jen proto, že nemohl fungovat s každodenními moudrostmi svého dědečka. Ale který důvod je pravý, prozradí pouze poslech této povídky. 

Spustit audio

Související