Současné umění do malých měst patří. Je potřeba ho umět přiblížit, zaznívá z NOVE FORMY z Čáslavi

28. srpen 2021

Letos v únoru vznikla v Čáslavi nová umělecká platforma NOVA FORMA. S čím přichází a co chce měnit? O tom mluví její zakladatelé a kurátorka výstavy NOVA FORMA 1.

Nová platforma se usadila v industriálních prostorách bývalé čáslavské gumárny. Její majitelka, Alena Losenická, je jednou ze spoluzakladatelek, která oslovila výtvarnici Kamilu Ženatou a designera Michala Stracha, aby společně vytvořili platformu pro současné umění v Čáslavi. Společně si pak formulovali, že chtějí reagovat na aktuální dění a přinášet do města současné umělce a současné umělecké myšlení. Zároveň je pro NOVOU FORMU důležité, aby byly jejich akce široce srozumitelné. „Je to pro nás velká výzva. Jde o to uvést to umění do kontextu. Nejen ukázat a mlčet, ale ukázat a hovořit a iniciovat další debaty,“ popisuje vnitřní směrování skupiny Kamila Ženatá.

Vernisáž výstavy NOVA FORMA 1 – úvodní slovo kurátorky Zdenky Švadlenkové

Aktuální výstava NOVA FORMA 1 byla zahájena letos v květnu a představuje deset umělců, kteří se museli vztáhnout k otázce, co pro ně nová forma znamená. Své odpovědi v podobě vytavených děl tu prezentují například Petr Nikl, Richard Loskot, Karíma Al-Mukhtarová, duo unconductive trash nebo Barbora Fastrová a Johana Pošová. Výstava je instalována v celém prostoru haly bývalých gumáren. Jak podotkla kurátorka Zdenka Švadlenková: Výstava dala dohromady umělce, pro které je důležitá komunikace s divákem,“ a tím mají podle ní blízko ke srozumitelnosti, která je pro NOVOU FORMU důležitá.

Vernisáž výstavy NOVA FORMA 1 –  performance Petra Nikla

V prostorách haly a v Klubu Gumárna proběhne o prvním zářiovém víkendu akce 3 dny v gumárně, v rámci které se uzavře i výstava NOVA FORMA 1. Událost je koncipována jako setkání se sousedy a s lidmi z daleka či blízka, jak uvádí její podtitul. Současně nabízí tvůrčí workshopy, třeba s výtvarnicí Marií Ladrovou, dramatičkou Lenkou Lagrovou, autorská čtení Olgy Stehlíkové a Martina Reinera a další.

Jitka Kostelníková s Kamilou Ženatou, Michalem Strachem, Alenou Losenickou a kurátorkou Zdenkou Švadlenkovou hovoří o platformě NOVA FORMA

Ačkoliv se NOVA FORMA 1 pro letošek pomalu uzavírá, NOVA FORMA 2 už je nadohled. Kamila Ženatá představila v rozhovoru plánovaný podzimní cyklus přednášek, které budou inspirovány strukturou a kvalitou mycelia. NOVOU FORMU 2 tedy zahájí 1. října třídenním sympozium.

Poslechněte si celý záznam ArtCafé z 23. 8. vysílaného přímo z gumáren i s výběrem hudby dramaturga Pavla Zelinky.

Pořad připravila: Jitka Kostelníková
Hudbu vybral: Pavel Zelinka

Spustit audio

Související