Současná slovenská literatura jako lakmusový papírek společnosti. Jakých próz si cení Anasoft litera?

24. květen 2021

Anasoft litera je jedna z nejprestižnějších literárních cen na Slovensku. Uděluje se za nejlepší prozaické literární dílo, které vyšlo v předcházejícím roce.

V ArtCafé uslyšíte také autorské čtení z knih Jany Juráňové a Etely Farkašové. Celý záznam pořadu, včetně hudebního výběru od Ondřeje Bambase, najdete na konci článku.

Simona Prokopec Fochlerová je ředitelkou Anasoft litera od roku 2018. Tato literární cena, která českému posluchači připomene naši Magnesii Literu, se věnuje výhradně próze. V současné době víme, jak zní jména první desítky nominovaných. V tříkolovém výběru se počet nominantů následně zúží na finálovou pětku, pak bude vyhlášen laureát či laureátka, který nebo která se kromě samotného ocenění může těšit i z finanční odměny v hodnotě deset tisíc eur. Podobně jako u české ceny Magnesia Litera v rámci kategorie blogů, i u Anasoft litery existuje cena čtenářů. V této kategorii nerozhoduje odborná porota, jejíž součástí v ceně Anasoft litera je například i česká spisovatelka Radka Denemarková, ale volí veřejnost svým hlasováním.

Etela Farkašová: Záchrana sveta podľa G.

V letošním prvním kole čili desítce Anasoft litera, jsou kromě dalších jmen, i dvě zavedené spisovatelky Jana Juráňová se svým titulem Naničhodnica (Aspekt, 2020) a Etela Farkašová s knihou Záchrana sveta podľa G. (Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2020). S oběma spisovatelkami jsme si v Artcafé popovídali nejen o nominovaných titulech, ale i o vztahu mezi žitou každodenností a psaním. Do rozhovoru o literatuře vstoupil i Michal Tallo, slovenský básník a literární kurátor, který se podělil o své neprozaické čtenářské tipy a celkové zhodnocení témat současné slovenské literatury.

Pořad připravila: Anna Luňáková
Hudbu vybral: Ondřej Bambas
Spustit audio

Související