Smrt není krásná a plná vznešených slov, je tichá a ošklivá. Festival Divadelní svět Brno uvedl inscenaci Smrt Jana Pavla II.

22. květen 2023

Sugestivní portrét lidské slabosti i síly tváří v tvář smrti. Inscenaci smrt Jana Pavla II. uvedl na festivalu Divadelní svět Brno Teatr Polski. Na českou scénu se tak opět vrátila tvorba mladého talentovaného režiséra Jakuba Skrzywanka, který v současné době umělecky vede Teatr Współczesny ve Štětíně.

Scénář inscenace Smrt Jana Pavla II. sestavili režisér Jakub Skrzywanek a dramaturg Paweł Dobrowolski na základě životopisů, vzpomínek a deníků osob doprovázejících Jana Pavla II. v posledních dnech jeho života, i lékařské analýzy.

„Aspekt duše v inscenaci záměrně opomíjíme. V kontextu tématu smrti nás zajímá reálné tělo jako fakt, jako důkaz lidské existence. A toto fyzické tělo stojí v opozici proti duši, která je jen konstruktem. Také tematizujeme snahy církve nám za každou cenu prezentovat duši a její posmrtný život všemi možnými způsoby. Přičemž právě tento konstrukt se ji určitým způsobem hodí… zvláště z hlediska ekonomického a marketingového.“ Říká v rozhovoru režisér Jakub Skrzywanek.

Spustit audio

Související