Slováckem či lesem ověnčeni šperkem

26. listopad 2011

Modernost a tradici, evropskou zkušenost a místní zvyklosti, „vysokou“ a „nízkou“ kulturu, to vše ve svých obrazech spojoval Joža Uprka, rodák z Kněždubu, vesnice nedaleko od Strážnice.

Jak stojí na webové stránce muzea, „Sheila Hicks je jednou z tvůrčích osobností, které určily směr vývoje textilního umění v druhé polovině 20. století… Specifičnost její tvorby spočívá ve svobodném a invenčním vztahu k tradičním technikám. Její tvůrčí zájem je soustředěn na výrazové možnosti struktury a barvy se zvláštní pozorností ke specifickým kvalitám materiálu, ať je to len, vlna, ocelový drát, gumové pásky nebo tkaničky do bot.

Soubornou výstavu jeho prací nazvanou Joža Uprka (1861–1940): Evropan slováckého venkova můžete do 22. ledna navštívit ve Valdštějnské jízdárně Pražského hradu. Jako pozvánka vám poslouží úvodní rozhovor aktuálního dílu Řeči věcí, který s kurátorkou výstavy Helenou Musilovou natočil Jan Tůma.

Ze Slovácka přeskočíme do Prahy na zdejší VŠUP, zároveň do žhavé současnosti. Jak vypadá šperk v pojetí nejmladší generace návrhářů? Odpověď nabídla další výstava, za níž se Jan Tůma ohlíží v rozhovoru s vedoucí ateliéru K.O.V. na Vysoké škole umělecko průmyslové šperkařkou Evou Eisler. Přehlídka studentských prací nesla název TREASURE HUNT...o hledání skrytého a nekonečné cestě za pokladem… a během podzimu byla k vidění v Galerii Rudolfinum.

02407017.jpeg

V posledních minutách Řeči věcí bude vonět jehličí, čerstvě nařezané dřevo nebo nakrájené houby, hlavní slovo bude mít les. Právě z lesa a jeho barev, vůní a tvarů čerpá inspirace trojice mladých designérů Anna Bornová, Michaela Tomišková a Michal Bačák. Pod značkou Vyrobeno lesem společně s dalšími spřátelenými autory navrhují nábytek,sklo, tapety či trička. Jejich lesní výrobky můžete vidět a případně i koupit někomu pod stromeček na prodejní výstavě Designsupermarket, během které se v pražské paláci Archa od 7. do 12. prosince představí desítky mladých českých značek.

02493225.jpeg
Spustit audio