Slívův Holan

20. září 2015

Při příležitosti 110. výročí narození Vladimíra Holana texty z básnických sbírek vybral a přednese básník Vít Slíva.

Poslouchejte na Vltavě 20. září 2015 ve 14:00.


O básníku a profesoru brněnského Biskupského gymnázia Vítu Slívovi (nar. 11. ledna 1951) se ví, že je Holanovým obdivovatelem. Poznají to čtenáři jeho poezie a dobře to vědí i jeho studenti.

Sám o svém vztahu k Holanovi hovoří takto: „První verše Vladimíra Holana jsem si přečetl někdy v polovině šedesátých let jako žák osmé nebo deváté třídy v Básnickém almanachu na rok 1959: několik posledních čísel z druhého cyklu Mozartian, s názvem Mozart umírá. Slavný poslední verš ´Ale génius je ustavičná přítomnost...´ předznamenal místo Holanova génia v mém životě. Nejvíc se do mě ale - pokud si v paměti vybavuju - vetklo: Kdo ti to šeptal? - ´Těžko říci.´ / Kdo to s tebou mlčel? - ´Ona!´ Tak nebetyčně jiné, než co jsem, pubertální žáček, jako poezii znal! Mozartiana jsem pak po mnoha a mnoha letech pouštěl do uší a duší studentům gymnázia v Králově Poli z vinylové desky hlasem Radovana Lukavského, s drtivými varhanami Mozartovy Fantazie f moll. Slyšel to taky student Svatopluk Lukavský. Vzpěrač a boxer. Do té chvíle opovrhující poezií jakožto výronem zženštilosti. Při těch Holanových slovech a při té Mozartově hudbě mu prý ale přebíhal po zádech mráz... A zanedlouho se stalo, že když na běžkách vystoupal k mé Boudě, v lednu zamknuté, napsal tužkou na dveře báseň. Navždy si z ní budu pamatovat: ´Socha anděla, kdyby chtěla, / pozvedne ruku.´ Verše hodné génia Holanova.“

02012241.jpeg

Ke svému výběru Vít Slíva podotýká, že pominul první dvě Holanovy sbírky, stejně jako „dokumenty“ z let 1938-1948. Pro rozsah byl nucen pominut Příběhy a Noci. Rozhodl se pominout rovněž mnohé milované, ty nejznámější. Pořad tedy nakonec obsahuje samotným Vítem Slívou interpretované Holanovy básně počínaje sbírkou Vanutí z roku 1932 a konče sbírkou Sbohem?, obsahující verše z let 1972-1977.

Pokud jde o hudební složku, ve výběru režiséra Radima Nejedlého zazní Mozart, Mark Feldman, This Mortal Coil, Gavin Bryars, Counterpoise, Steve Reich...


Připravil: Vít SlívaDramaturgie: Alena BlažejovskáRežie a výběr hudby: Radim Nejedlý

Natočila Tvůrčí skupina Regiony v Brně.

autoři: Alena Blažejovská , Tvůrčí skupina Regiony
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.