Skleněný palác nabídl v roce 1937 nebývalý luxus. Včetně střešní terasy se slunečními lázněmi

2. říjen 2019

Skleněný palác v Praze 6 – Bubenči, jedinečná ukázka pozdního funkcionalismu z roku 1937, se v sobotu otevře veřejnosti. Prohlídka památkově chráněného domu je součástí programu festivalu Den architektury.

„Skleněný palác vznikl na území Dejvic, které bylo po válce územím nikoho. Počítalo se tu s centrálním kruhovým náměstím, v jehož okolí měly být velké vládní budovy. Tento dům dostal zvláštní výjimku, protože nešlo o dům pro administrativu, ale pro bydlení,“ vysvětluje historik architektury Miroslav Pavel.

Skleňák, jak se domu s fasádou ze skla a světlých keramických dlaždic začalo přezdívat, byl totiž postavený jako nájemní dům Zemské banky podle návrhu architekta Richarda Ferdinanda Podzemného. Mimo jiné autora plaveckého stadionu v Podolí nebo Dětská fakultní nemocnice v Motole.

„Architekt se tu musel poprat s hlubokou zástavbou. Vytvořil proto půdorys, který svrchu vypadá jako hřebínek a tím prosvětlil interiérydo hloubky,“ popisuje Miroslav Pavel.

Skleněný palác, jedinečná ukázka pozdního funkcionalismu z roku 1937

Ačkoli architekt Podzemný navrhoval i sociální byty, pro zaměstnance Zemské banky vytvořil na svou dobu luxusní dům – fungovalo v něm centrální vytápění i centrální shoz odpadu, v každém bytě byla kuchyň, vestavěné skříně, na chodbě potravinová skříňka na donášku potravin a byty měly také podlahové vytápění, které bylo v koupelnách dokonce i ve stěnách. „K běžnému standardu patřily zimní zahrady a všechny byty měly výhled na jižní stranu, žádná stěna nebyla otočená na sever,“ dodává historik architektury.

Kromě 61 bytů různých velikostí byly v domě také podzemní garáže s protileteckým krytem a střešní terasa s výhledem na Pražský hrad, na které bývaly sluneční lázně.

autoři: Alena Rokosová , tvod