Sherman Alexie: Protože táta vždycky říkal, že je jediný Indián, co ve Woodstocku viděl Jimiho Hendrixe hrát Hvězdnatý prapor

17. září 2018

Povídka amerického spisovatele indiánského původu. Poslouchejte on-line do 23. září 2018.

Americký prozaik a básník indiánského původu Sherman Alexie (nar. 1966) je považován za jednoho z nejvýznamnějších severoamerických etnických autorů. Texty z jeho druhé sbírky povídek Kouřové signály představují příběhy ze života současných Indiánů, převážně z prostředí rezervace kmene Spokane ve státě Washington.

Většina jeho hrdinů se potýká s nezaměstnaností, alkoholismem a chudobou. Navíc však musí čelit specifické situaci lidí zbavených vlastní minulosti a odříznutých od tradic a neschopných přijmout cele za svůj svět moderní Ameriky, jímž jsou obklopeni.

Povídka s dlouhým názvem „Protože táta vždycky říkal, že je jediný Indián, co ve Woodstocku viděl Jimiho Hendrixe hrát Hvězdnatý prapor“ rafinovaně pracuje s moderními mýty: kytarista Jimi Hendrix, sám člověk s černošskými i indiánskými předky, zahrál v srpnu 1969 na hudebním festivalu Woodstock na elektrickou kytaru fascinující verzi americké hymny Star Spangled Banner. Vzpomínka na dávný zážitek je konfrontována s neradostnou současností.

Účinkuje: Ivan Řezáč

Překlad: Jiří Hrubý
Připravil: Petr Turek
Režie: Lukáš Hlavica

autor: tur
Spustit audio