Seznamte se: Česko-britští Madame Pepper

27. říjen 2013

311. Neon představuje desku, za kterou stojí Radimo z Prago Union

MADAME PEPPER
Za projektem Madame Pepper stojí anglická r’n‘b zpěvačka Madame Pepper a český producent Radimo, jinak kapelník doprovodné skupiny Prago Union. Ti dva se potkali během Radimova pobytu ve Velké Británii, kde se setkali již v roce 2008. Od té doby se začalo skutečně pomalu pracovat na desce, která má asi nejblíž k hip hopu a undergroundovému r’n’b. Album Drummond na konec vychází až letos na podzim. A je velmi pozoruhodné, nejenom tím ne zcela typickým spojením českého producenta a anglické zpěvačky.

Radim Vychopeň je zkušený harcovník, výborný dechař (zvládá flétnu i saxofon), který se jednu dobu motal kolem Colorfactory, hrál se Stephunk T a dalšími tělesy. V současné době vede dvě živé hip hopové kapely a to Champion Sound a hlavně Prago Union, kteří patří k tomu nejzajímavějšímu, co tuzemský hip hop vůbec kdy přinesl. Vedle toho Radimo stihl natočit debutové album s britskou zpěvačkou Madame Pepper. Deska Drummond má hiphopovou údernost hostujících rapperů z undergroundu severního Londýna, britsko - jamajský drive a humor, ale i slovanskou melancholii. Jednotlivé tracky se rodily nejdříve v Londýně, finální tvar ale získaly až v Praze v legendárním studiu Jižák zvukového mistra Tomáše Sochůrka. Vznik nahrávky, která se na svět klubala pět let, je takovou mapou světa, kód propletených vztahů a přátelství všech zúčastněných. Svůj příběh zarapovali spříznění londýnští MCs- Hey!zeus, Melanin 9 a Artcha, hiphopovou báseň dal Beatnik z Bermud, kytaru poslal Jeff Bakalar z Kanady. Na desce se objeví jak kluci z kapely Champion Sound - Watcha, Mrak a El Boogie, tak vynikající slovenský scratcher 3ck, nebo mladý a talentovaný klávesák Jirka Vidasov.

02772447.jpeg

Tahle autobiografická deska Madame Pepper vyjde do konce roku a to jak digitálně, tak na CD, a hlavně pak na vinylu! V současnosti na HITHIT.cz probíhá crowdsfurfingová kampaň, kde se každý může zapojit do procesu vzniku desky Drummond.

NYLON JAIL
Nylon Jail založil Roman Vičík po nuceném návratu z Kuby se zpěvákem Jiřinem Jirákem v Olomouci na podzim 2011. Základní myšlenka na čistě elektronický projekt se postupně rozvinula směrem k rocku a country. Nylon Jail za pouhé dva roky stihli mnoho věcí, hrát na velkých festivalech, vydat demo, singl, udělat turné s 3D projekcí a aktuální debutová nahrávka My Heart Soars Like a Hawk je završením této překotné doby. Pomalé tempo, které dokáží vygradovat až k eklektické snové hlukové berlínské zdi, kterou vzápětí zničili křehkou baladou. To vše pod dohledem zkušeného zvukaře Ondřeje Ježka.

Nylon Jail

V úvodu zmiňovaná Kuba – konkrétně pak vzpomínky na velkou lásku, kterou ukončil zásah totalitní moci - se odráží i v textech kytaristy Romana Vičíka. Druhým odstínem je putování krajinou i nočním městem jako obraz životních peripetií, mezi které patří i Romanova zkušenost osobního asistenta autistického chlapce, rovněž ukončená zásahem vyšší moci.
Řekl bych, že s takovouhle hudbou to u nás budou mít Nylon Jail sakra těžké, stylově příbuzní Please the Trees by mohli vyprávět. Ale třeba se jim povede se prokopat ven.

JEŠTĚ PÁR TIPŮ…
Připomínám v úterý v pardubickém Exilu písničkáře Montyho, který zahájí čtvrtou sezonu oblíbeného programu akustických koncertů bez šťávy.

Modrý Trpaslík zve na dvě akce: ve středu zde zahraje anglická kapela As Able As Kane a v pátek pak ostravští Marow.

Chrudimské R ko si po Monkey Business připravilo další klubovou jistotu, v pátek zve na Sto zvířat.

Sto zvířat na festivalu Sázava fest 2010

Pardubický Žlutý pes hostí v sobotu skáčkovou elitu: Ska’n’Daal a Fast Food Orchestra.

A konečně litomyšlská Kotelna a Sunshine.

PLAYLIST 311. NEONU
1. Madame Pepper – Take It There
2. Madame Pepper – Your Women
3. Nylon Jail - Fort H.H.G.
4. Nylon Jail – No Way
5. Longital – Jablkový sad

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.