Sen Martina Luthera Kinga – černobílé vyrovnání

4. duben 2018

Komponované dokumentární pásmo o reverendu Martinu Lutheru Kingovi, významné osobnosti amerických dějin, s důrazem na jeho působení v 50. a 60. letech minulého století v oblasti práv černošských občanů. Uvádíme při příležitosti 50. výročí zavraždění Martina Luthera Kinga.

Baptistický teolog a kazatel Martin Luther King (1929–1968) patří k nejvýraznějším osobnostem boje za lidská práva, a to nejenom ve Spojených státech, kde se mu podařilo dosáhnout odstranění segregace z veřejného prostoru. Jeho striktní důraz na nenásilí a nespolupráci i akcent na žité křesťanské hodnoty z něj učinily inspirativní osobnost, stejně jako jeho dochované texty, projevy a kázání. Za svou činnost obdržel v roce 1964 Nobelovu cenu míru.

V pořadu zní hlas Martina Luthera Kinga, ukázky z jeho projevů, esejů i rozhovorů a vzpomínky jeho ženy Coretty i dalších souputníků. Hovoří politolog Roman Joch a teolog a odborník na regionální rozvoj Tomáš Tožička. Pořad provází písně Mahalie Jackson. 

Účinkují: Josef Somr, Otakar Brouskek ml. a Dana Černá
Připravil a uvádí: Pavel Hlavatý

Natočeno v roce 2016.

autoři: Pavel Hlavatý , Český rozhlas Vltava
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.