Za všechno může Ibsen aneb Pravdivost přirozenosti a přesvědčivost skutečnosti

21. březen 2018

Proč byl Henrik Ibsen klíčovou osobností pro vývoj evropského dramatu a divadla 20. století, v čem spočívá humor jeho her, čím jsou výjimeční hrdinové a hrdinky, které vytvořil? Nejen na tyto otázky hledá odpovědi dokumentární pásmo nazvané Za všechno může Ibsen aneb Pravdivost přirozenosti a přesvědčivost skutečnosti. Poslouchejte on-line do 18. dubna 2018.

V pořadu z roku 2006, který připravila Kateřina Rathouská, hovoří překladatel a znalec Ibsenova života i díla František Fröhlich, bohemistka a germanistka Helena Fröhlichová, režiséři Hana Kofránková a Jan Antonín Pitínský, herec David Prachař, nordistky Karolína Stehlíková a Daniela Mrázová a dramaturg Pražského divadelního festivalu německého jazyka Josef Balvín. Hosté také promluvili o prvních českých překladech a uvedeních Ibsenových textů a dozvíte se několik tipů, kudy se v Norsku vydat po dramatikových stopách.

Největší část pořadu je věnována dramatu Nora (Domov loutek). Kromě příběhu samotného si připomeneme i některé realizace této ve své době skandální a dodnes inspirativní hry. Pořad, který je také doplněn o ukázky z rozhlasových či divadelních inscenací.

Reprízu nabízíme při příležitosti 190. výročí narození H. Ibsena.

Připravila a uvádí: Kateřina Rathouská

autoři: Kateřina Rathouská , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.