Sázavský klášter chystá opravu věže nad konventem. Pro návštěvníky připravuje poslední prohlídky 

16. červenec 2020

Na konci července budou mít návštěvníci Sázavského kláštera jednu z posledních možností vystoupat na novorenesanční věž nad konventem, než ji obklopí lešení. Věž čeká kompletní obnova. Hotovo by mělo být za dva roky.

Na vyhlídkovou věž z 19. století se návštěvníci dostanou po provizorních schodech. Ty vedou nahoru z půdních prostor, kde se zájemci mohou pohybovat jen po půdních lávkách. „Původně tady žádné schody nebyly, věž byla vlastně takovou Potěmkinovou vesnicí,“ vysvětluje kastelánka kláštera Slávka Matoušová. Naráží na fakt, že v 19. století začal klášter sloužit svému prvnímu světskému majiteli Vilému Tiegelovi z Lindenkronu jako zámek a věž měla vizuálně setřít ráz klášterní budovy.

Sázavský klášter, oprava věže nad konventem

Návštěvníci při stoupání k vrcholu minou několik podest. V této podobě uvidí vnitřek věže naposledy. Projekt obnovy věže počítá s předimenzováním, které jako by víc věž otevře návštěvníkům. Na jedné z nových podest si návštěvníci prohlédnou dobové fotografie Sázavy, na další si budou moct při vyhlídce vychutnat kávu nebo čaj. Vnitřkem věže povede nové dubové schodiště.

Sázavský klášter chystá opravu věže nad konventem

Na střeše věže bude nové zábradlí i podlaha a uprostřed zavlaje na novém stožáru česká vlajka. „Z věže vidí návštěvníci město i řeku Sázavu. Mohou tušit v dálce rodnou chalupu Jiřího Voskovce nebo studánku Vosovku, kde se podle legendy poustevník Prokop setkal s knížetem Oldřichem a proměnil vodu ve víno,“ popisuje kastelánka Matoušová. K Vosovce pořádá nově klášter komentované prohlídky. Archeologický ústav Akademie věd ČR rovněž organizuje každé úterý speciální prohlídky po vnitřních i venkovních lokalitách. „Dějiny Sázavy sahají do pravěku, stojí za to se jich zúčastnit,“ podotýká Slávka Matoušová.

Zájemci se kromě speciálních prohlídek mohou zúčastnit i běžné prohlídky kláštera. Uvidí například obnovované barokní fresky v ambitu nebo takzvanou opatskou kapli. Za návštěvu stojí i klášterní zahrada.

PRAKTICKÉ INFORMACE:

  • Speciální prohlídky na vyhlídkovou věž pořádá Sázavský klášter 30. a 31. července 2020. Je nutné se objednat.
  • Speciální archeologické prohlídky se konají o prázdninách každé úterý od 14:15.
  • Klášter je kromě pondělí otevřený od úterý do neděle, a to do konce října. 
Spustit audio

Související