Šárka Kosková: Poražený vítěz

25. srpen 2015

Příběh porodníka Ignáce Semmelweise, který dokázal prosadit banální a přece nesmírně důležitou věc.

Poslouchejte na Vltavě 25. srpna 2015 ve 21:30. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pondělí 31. srpna 2015.


Původní rozhlasová hra Šárky Koskové vypráví příběh Ignáce Semmelweise, podivínského, ale geniálního lékaře - porodníka, který jako první a velmi obtížně prosadil nejzákladnější hygienická pravidla. Prosazoval teorii, že důslednou hygienou, mytím rukou v chlorované vodě, čistými nástroji a nemocničním prádlem se sníží nebo dokonce zcela vymýtí výskyt horečky omladnic, která byla příčinou smrti mnohých rodiček. Zachránil tak život tisícům matek, ale sám se uznání své práce nikdy nedočkal.


Osoby a obsazení: Semmelweis (Ivan Trojan), Klein (Josef Vinklář), Rokitanský (Jan Hartl), Škoda (Ladislav Frej), Hebra (Lukáš Hlavica), Werner (Aleš Procházka), Leni + 3. žena (Anna Bendová), Elsa + 2. žena (Apolena Veldová), profesor (Zdeněk Hess), jiný profesor (Antonín Hardt), Marie (Taťjana Medvecká), Dr. Nagy (Ivan Jiřík), Von Tandler (Bořivoj Navrátil), kněz (Miloš Hlavica), komentář Josef Somr a další

Autorka: Šárka Kosková Dramaturgie: Jana PaterováHudba: Petr MandelRežie: Dimitrij Dudík

Natočeno v roce 2005.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.