Sándor Márai: Svobodně mlčet

3. duben 2020

„Co to znamená být ve světě spisovatelem v jazyce osamoceného národa, postrádajícího jakékoli společenství,“ zamýšlí se nad svým údělem maďarský spisovatel Sándor Márai. Vzpomínkovou knihou Země, země! listuje Alfred Strejček. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Alfred Strejček
Připravil: Vratislav Färber
Překlad: Anna Valentová
Režie: Jaroslav Kodeš

Maďarský prozaik, esejista a publicista Sándor Márai napsal svá nejvýznamnější díla ve třicátých a čtyřicátých letech 20. století, kdy patřil k nejváženějším maďarským autorům, pak byl na půlstoletí prakticky zapomenut. Počátkem 21. století začíná jeho tvorba (prózy Svíce dohořívají, Odkaz Ester, Host v Bolzánu, Zpověď) vycházet znovu a stává se skutečnou literární senzací.

Sándor Márai se narodil 11. dubna 1900 v Košicích ve staré měšťanské rodině. Po studiích v Budapešti, Frankfurtu nad Mohanem a Paříži (1919–1928) začal psát verše, stal se novinářem. Po roce 1948 emigroval z Maďarska, žil ve Švýcarsku, Itálii. Márai je znám jako mistr elegantního, brilantního a hutného stylu, patří k zakladatelům moderní maďarské esejistiky.

V emigraci se věnoval zejména psaní svého obsáhlého Deníku a vydal řadu děl, z nichž nejvýznamnějším jsou vzpomínky s názvem Země, země!, v nichž líčí tragickou situaci poválečného Maďarska, které se má stát předobrazem nové tragedie střední Evropy.

Sándor Márai si vzal život 22. února 1989 v kalifornském San Diegu.

autor: Vratislav Färber
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.