Rudiš, Cave, Kaiser, Vrchlický nebo Kronerová. I nový rok bude na Vltavě plný zásadních jmen kulturního světa

31. prosinec 2022

Dvojkový rok se převalil a v záhlaví kalendářů se objevuje letopočet 2023. Snad se letos ledasco ve světě i u nás změní, jedna pozitivní jistota však zůstane – vysílání Vltavy.

Výběr z programu

Tak jako loni, přineseme i v prvním kvartálu řadu výrazných literárních a dramatických premiér. Hned v lednu to bude inscenace hry Hotel Good Luck současného mexického autora Alejandra Ricaña. Ve sci-fi o lásce, smrti a paralelních vesmírech uslyšíte vltavský staniční hlas Václava Neužila, nebo Vasila Fridricha či Otakara Brouska mladšího.

Od Vrchlického po Rudiše

Čtěte také

V únoru nabídneme velkou klasiku. Inscenací dramatu Knížata připomeneme výročí narození Jaroslava Vrchlického. A chybět nebude ani zásadní jméno současné české literatury – Jaroslav Rudiš. Jeho román Winterbergova poslední cesta zaznamenal výrazný úspěch u kritiky i čtenářů. Teď se dočká své rozhlasové podoby jako dramatizovaný Radioseriál. Po tři neděle se v něm setkáme s Oldřichem Kaiserem a Vladimírem Javorským.

Četba s hvězdičkou

Stranou ale nezůstanou ani nejoblíbenější řady četeb. Ta s hvězdičkou se loni opět zařadila mezi desítku nejposlouchanějších pořadů Českého rozhlasu. V nové sezóně do jejího archivu přibude třeba Gargantua a Pantagruel, které z originálu Françoise Rabelaise nově přeložil Patrik Ouředník, anebo Cesta na konec noci Louise-Ferdinanda Célina. Těšit se už teď můžete i na hvězdu z největších – Nicka Cavea!

Nick Cave &The Bad Seeds na festivalu Metronome Prague 2022

Janis Joplin v Osudech

Osudy se i tentokrát zanoří do příběhů zajímavých osobností. Číst si budeme v pamětech Janis Joplin a své cesty životem odvypráví například jubilant Jan Vlasák.

Mozaika a Vizitka

V Mozaice se hned v lednu zaměříme na to, jak se Čechům a Slovákům žije v oddělených republikách, na dějiny urbanistických proměn metropole nebo na výuku češtiny a literatury ve školách. Nekončí ani pravidelná Vizitka, v níž přivítáme Roberta Nebřenského, Patrika Bangu nebo Zuzanu Kronerovou.

Patrik Banga: Skutečná cesta ven

Hudba všech chutí

V hudbě nebudou chybět přímé přenosy koncertů. Kromě sezóny SOČRu, zavítáme do Ostravy na slavnostní otevření nového koncertního sálu Fakulty umění Ostravské univerzity.

Čtěte také

V Koncertu klasika budeme u světové premiéry skladby Stabat Mater Petra Fialy a hned v úvodu roku si poslechneme Obrazy duše Benjamina Jusupova. V Operním večeru představíme novou nahrávku opery Carla Agostina Badii La Psyché. Pro jazzové fanoušky jsme připravili koncert v rozhlasové kavárně na Vinohradech, 2. února zde vystoupí Vilém Spilka Quartet.

Nalaďte se tedy i v novém roce na Vltavu a propadněte umění slyšet.

Spustit audio

Související