Rozhlas, to jsou pro mě emoce, fantazie a silné příběhy, říká šéfredaktorka Vltavy Jaroslava Haladová

5. leden 2021

V únoru to budou dva roky, kdy se šéfredaktorkou stanice Českého rozhlasu Vltava stala Jaroslava Haladová. O své cestě z rodných Klatov na pražské Vinohrady, o koronavirovém roku 2020 i o tom, jak přemýšlí o programové skladbě stanice, mluvila ve Vizitce s Ondřejem Cihlářem.

Když máte dobrý program a dobrého hosta, posluchač si vás najde. Tak Jaroslava Haladová shrnuje své zkušenosti z Českého rozhlasu, kam přišla poprvé před dvaceti lety jako studentka Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Přemýšlení o rozhlasovém publiku, jež se navíc postupem času mění, se ovšem dnes v roli šéfredaktorky stanice Českého rozhlasu Vltava nevyhne – podobně jako stmelování kolektivu a podpoře jeho práce v časech koronavirové pandemie. „Uplynulý rok byl i pro rozhlas hodně náročný. Ono to není slyšet, ale byla tu zavřená studia, lidé se nemohli potkávat, redaktoři jsou dodnes rozdělení na dva týmy. Řešili jsme, jestli bude vůbec co vysílat, ale ukázalo se, že když se chce, tak to jde. V on-line světě nebo v knižní kultuře se toho dělo hodně,“ shrnuje šéfredaktorka Vltavy rok 2020.

Z novinek, které se loni objevily ve vltavském programu, vyzdvihuje noční Četbu s hvězdičkou, publicistický magazín Akcent, nedělní popový Koncert bez hranic anebo taktéž nedělní Hru pro pamětníky.

Jaroslava Haladová, šéfredaktorka Vltavy

„S kolegy jsme o nové řadě archivní her dlouho mluvili, padaly hlasy, že už možná nebude z čeho vybírat. Nakonec to ale funguje velmi dobře, na starých, možná trochu tendenčních tématech se dá mimo jiné dobře ukázat i o, jak se v čase měnila rozhlasová práce, střih,“ říká Haladová.

Inspirace jménem Klara

První kontakt s Českým rozhlasem navázala po telefonu, když se na doporučení organizátorů literární soutěže, kam posílala fejetony, ozvala elévskému oddělní. Učila se pracovat s hlasem, s textem, s nahrávacím zařízením a po Václavském náměstí naháněla respondenty nejrůznějších rozhlasových anket. Na Vltavu pak nastoupila v roce 2005, o sedm let později absolvovala roční školu tvorby rozhlasového dokumentu EBU Master School on Radio Features. Ze zahraničních kulturních stanic ji zaujala zejména belgická veřejnoprávní Klara, o důvodech se ve Vizitce rozpovídala detailněji. I po dvaceti letech v rozhlase ji toto médium nepřestává fascinovat. „Líbí se mi, že rozhlas je o fantazii, o emocích. Část věcí si zkrátka musíte představit. A velká síla je ve vyprávění, v podcastech, true crime stories. V tom vidím budoucnost.“

Poslechněte si celou Vizitku, kde Jaroslava Haladová nastínila programové priority letošního roku, vysvětlila, proč není úplně jednoduché zřídit stanici věnovanou pouze literatuře a dramatu, a kde také mluvila o svém vnímání rozhlasové (auto)cenzury.

Co také přinese Vltava v roce 2021

  • Březen: Týden s Jaroslavem Haškem. 1. března uplyne 100 let od vydání prvního dílu románu Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války.
  • Červenec a srpen: Léto v undergroundu. Projekt předjímá a odráží dvojice výročí Václava Havla (5. 10. 1936 – 18. 12. 2011), desetileté výročí úmrtí Ivana Magora Jirouse (10. 11. 2011) či dvojité výročí Milana Mejly Hlavsy (6. 3. 1951 – 5. 1. 2001)
  • Listopad: Měsíc s Dostojevským. V listopadu si připomeneme 200 let od narození Fjodora Michajloviče Dostojevského.
Spustit audio