Romové opět koncertují v Čajovně!

22. duben 2010

Spojená Evropa opravdu není žádnou novinkou. Hudba nezná hranice již odpradávna a u Romů to platí obzvlášť. Vezměte si třeba trio Lela Niky, jednoho z účastníků loňského festivalu Khamoro 2009. Tvoří jej hudebníci, kteří žijí v Dánsku, ale každý sem přišel odjinud.

Budoucí akordeonový virtuóz Lelo Nika se narodil v multietnickém městečku Nikolinci poblíž Bělehradu v Srbsku, uprostřed zdejší početné rumunské menšiny. Do Dánska se s rodiči přestěhoval již jako dítě, ale později tu opět strávil tři roky. Cimbalista George Mihalach přišel do Dánska přímo z Rumunska, takže se s Lelou snadno domluvil. Třetím kamarádem je kontrabasista Thommy Andersson, ctitel jazzu, klasiky i lidové muziky, který, jak jeho jméno napovídá, přicestoval do Dánska ze Švédska. Proč ne, když třeba velšský perkusista Steve Hubback zase po Paříži a Norsku objevil jako své dočasné sídlo Prahu?

02036170.jpeg

V Koncertu Čajovně dne 23. 4. vedle tria Lela Niky dále zahrají Acquaragia Drom z Itálie, kteří své cikánské melodie kombinují s rituální pizzikou ze Salenta, bouřlivou tarantellou ze Sicílie nebo s neapolskou serenatou. A maďarská kapela Romengo, v níž se nad olašským hudebním dědictvím sešli vynikající zpěvačka Monika Lakatos a hráči z proslulých kapel, jako jsou Romano drom nebo Ando drom. Záživný i výživný poslech vám přeje Aleš Opekar, který pořad připravil.

02036169.jpeg
autor: Aleš Opekar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.