Roming: po silnicích za romským snem

11. červenec 2007

Sympatickým rysem ambiciózního scénáře Marka Epsteina k filmu Roming (autor za něj získal několik ocenění) je, že se nesnaží něco řešit. Nejméně problém romské menšiny. Prostě s chutí vypravuje, pouze "mezi řečí" proloží děj několika vážnými tématy a otázkami. Není-li na ně odpovězeno, a nejspíš není, nevadí. O to tu přeci nejde. UVNITŘ TRAILER!

Stejně jako režijní prvotina Jiřího Vejdělka Účastníci zájezdu, se jeho druhý film Roming odehrává na cestě. Putování dvou romských přátel a syna jednoho z nich je plné drobných epizod (jak už to u road movie bývá), spojených zvláštním charakterem ústřední dvojice, která se liší nejen generačně, ale i letorou. Oba mají různý vztah k "romství" - především tím, že Stano Zaječí je Rom spíš honoris causa, a o to živelněji, tedy "romštěji" se chová, zatímco starší z dvojice Roman je seriózní, důstojně vyhlížející pán, který platí nájem i spotřebovanou energii. (Před členy své komunity to však raději tají, aby se mu nesmáli.) Romanův syn Jura je moderní mladý muž, integrovaný do většinové společnosti, studuje vysokou školu a na poněkud bláznivou cestu za zaslíbenou nevěstou, kterou nikdy neviděl, se nechává přemluvit jen stěží. Ačkoliv putování rozhrkaným vozidlem se koná vlastně kvůli němu, středem dění je dvojice Stano - Roman. Však si také tuhle cestu vymysleli k obrazu svému - jako svéráznou formu pokusu o návrat ke kořenům. Jejím prostřednictvím tak ve skutečnosti realizují vlastní sny.

Síla a paradoxně i slabost filmu je ve scénáři: má totiž velmi slušnou literární úroveň, ale zároveň také na literaturu stále upomíná. Možná i proto, že především v literatuře, zejména romantické, je přítomen motiv touhy po svobodě a volném pohybu světem, který hrdinové hledají v cikánské komunitě. A zatímco filmy s obdobnou tematikou (Kusturica, Gatlif) v sobě mají přeci jen víc skutečné, nikoliv jen zvenčí nahlížené nespoutanosti, temperamentu, bezprostřední opravdovosti, Roming zůstává více či méně na "literární", mírně vykonstruované rovině. Tomu, aby se mohl filmově rozvinout, překáží i fakt, že charaktery jsou předem modelově určeny. Navíc - literatura či aspoň písmáctví je zakomponováno do samotného filmu: dějem prolíná Romanovo úsilí vrátit do současnosti romského génia sepsáním velkého romského eposu. Z jeho textu se pak průběžně cituje a příběh romského krále Somáliho (mimochodem jedna ze silných, byť opět především literárních kvalit snímku) provází film i v zhmotnělých Romanových představách. Také závěr, kdy syn zachraňuje popsané rozmočené lístky a suší je na šňůře na prádlo, opět jen podtrhuje literární příchuť snímku.

Roming

Pásmo epizod, drobných dobrodružství i taškařic podivuhodné cestovatelské trojice mísí žánry od komedie k dramatu; některé scény jsou vypointovány víceméně zdařile, s příjemnou nadsázkou (slepice upečená v žhavém popelu, setkání s policisty, pře nimiž se Roman vydává za poslance EU), o jiných předem víme, jak dopadnou (sportovní výkon Bolka Polívky, končící v louži). I šťastný konec se vcelku dá předem očekávat (proč se tedy po plátně prochází Smrt?), včetně náznaků, že rodové kořeny pořád fungují.

Roming

Ke kvalitám Romingu patří objev nové (chvílemi téměř klaunské) dvojice Mariána Labudy a Bolka Polívky. Jejich dominantní role i herecké kvality ovšem trochu nespravedlivě upozadily třetího ve hře, debutujícího neherce Vítězslava Holuba v roli Jury. Ten přesto do budoucna leccos slibuje.

Roming

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Falcon

Roming komedie, Česko / Rumunsko / Slovensko, 2007

Režie: Jiří Vejdělek, scénář: Marek Epstein, kamera: Jakub Šimůnek, hudba: Vojtěch Lavička, architekt: Henrich Boráros, střih: Jan Daňhel, zvuk: Radim Hladík jr., Jiří Melcher, kostýmy: Zuzana Krejzková, Andrea Králová

Hrají: Bolek Polívka (Stano), Marián Labuda (Roman), Vítězslav Holub (Jura), Jean Constantin (Somáli), Corina Moise (Bebetka), Vladimír Javorský (pošťák, ďábel, bůh), Oldřich Vlach (farář), Emanoil Florentina (Somáliová), Jan Surmaj st. (Mihajli)

autor: Agáta Pilátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.