Roman Ráž: Ruce nad vodou. Původní rozhlasová hra s vynikajícími herci

20. únor 2022

Stereofonická rozhlasová hra jako rekonstrukce dramatické události. Po havárii vězeňského auta se v rozbouřené řece octnou odsouzený a jeho dozorce. Má člověk vždycky povinnost pomoci bližnímu a pro čí život má cenu riskovat svůj vlastní? V hlavních rolích Ilja Racek, Jaroslav Satoranský, Josef Kemr. Obnovenou premiéru inscenace z roku 1965 poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: vypravěč (Zdeněk Štěpánek), ten, který ví (Otakar Brousek st.), žena (Pavlína Filipovská), muž (Rudolf Deyl ml.), starší dozorce (Josef Kemr), Anna (Nina Popelíková), mladší dozorce (Jaroslav Satoranský), matka (Eva Svobodová), odsouzený (Ilja Racek), ona (Jana Drbohlavová), řidič (Jan Plavka) a děti (Dismanův rozhlasový dětský soubor)
Dramaturgie: Karel Tachovský
Režie: Jan Fuchs
Natočeno: v roce 1965

26. ledna 2022 zemřel spisovatel, dramatik, dramaturg a scenárista Roman Ráž. Autor řady próz, televizních i filmových scénářů, z jehož díla je patrně nejznámější román Prodavač humoru, zfilmovaný v roce 1984 režisérem Jiřím Krejčíkem, psal od poloviny šedesátých let také pro rozhlas.

Spisovatel a scenárista Roman Ráž

V letech 1964–1969 dodal do rukou dramaturga brněnského rozhlasového studia Karla Tachovského rovných 9 původních her, o jejich realizaci se podělili režiséři v Brně a v Praze. Z natočených inscenací se v archivu zachovaly Ruce nad vodou (1965) a Pozvání spravedlivých (1969). S nástupem normalizace a nejspíš i v souvislosti s vynuceným odchodem Karla Tachovského z brněnské redakce nastává ve spolupráci Romana Ráže s Českým rozhlasem desetiletá césura. Až začátkem osmdesátých let se jeho jméno zase objevuje v záhlaví rozhlasových her Benda to zatrhne aneb hrdina seriálů (1982), Paměť kamene (1983), a také u několika dílů nekonečného seriálu Jak se máte Vondrovi?, patrně zásluhou dramaturgů Ivana Škapy a Jaromíra Ptáčka.

V dalších letech na konto Romana Ráže v rozhlasové produkci přibývají tituly Paměť kamene (1984), vánočně laděná Hodina pod radniční věží (1986), desetidílný cyklus Neodeslané dopisy (1989), na mezigenerační vztahy zacílený Kámen v okně (1986), porestituční černá groteska Vymahač (2005).

Rozhlasová hra mě přitahuje jako magnet.
Roman Ráž

První rozhlasovou hru vyslechl Roman Ráž jako osmiletý na návštěvě u spolužáka o vánočních svátcích. Doma rádio neměli, takže ho do té doby neznámý zážitek z blízkosti lidských hlasů, jejich emocí a hudby zcela uchvátil. A fascinující pro něj rozhlas zůstal i jako pro autora: „Pro rozhlas píši moc rád. Rozhlasová hra se svými možnostmi odehrát se kdekoliv, kam dosáhne myšlenka, se svou sugescí slova, přitahuje mě stále jako magnet. Nevím, byla-li ta první, kterou jsem slyšel, dobrá, nebo špatná. Ale moc bych si přál, aby některá má rozhlasová hra zaujala někdy někoho tak, jako zaujal mě oné vzrušené vánoční noci ten tajemný přístroj z nedokonalých sluchátek,“ vzpomínal v rozhovoru pro časopis Rozhlas v roce 1982.

Nejspíš právě tato touha přikovat posluchače k rádiu a zcela zaujmout jeho pozornost stála u vzniku rozhlasové hry Ruce nad vodou z roku 1965. Experimentální text má rámec rekonstrukce dramatické události, v níž se po havárii vězeňského auta ocitnou v rozbouřené řece odsouzený a jeho dozorce. A klade znepokojivé otázky po ceně lidského života, zákonech humanity a smyslu hrdinství a oběti.

Rozhlasovou inscenaci natočil režisér Jan Fuchs, v hlavních rolích účinkují například Ilja Racek, Jaroslav Satoranský, Josef Kemr, Otakar Brousek st., Rudolf Deyl, Pavlína Filipovská a další. Obnovenou premiéru hry, která se do rozhlasového éteru vrací po více než třiceti letech, vysíláme u příležitosti nedávného úmrtí autora (Roman Ráž 28. 5. 1935–26. 1. 2022).

Spustit audio

Související