Roman Ingarden: Umělecké dílo literární

24. březen 2014

Fragmenty ze stati polského filozofa a estetika z překladu Antonína Mokrejše připravil Petr Turek.

Polský filozof, estetik a literární teoretik (1893-1970) získal rozsáhlé vzdělání: studoval filozofii, matematiku a fyziku na univerzitách ve Lvově, v Göttingen, ve Vídni a ve Freiburgu.

Roku 1918 získal u Edmunda Husserla doktorát z filozofie. Roku 1924 se habilitoval na lvovské univerzitě prací Otázky bytnosti. Od r. 1933 zde jako mimořádný profesor vedl katedru filozofie.

Ingarden se myšlenkově formoval pod vlivem Husserlovým. Přispěl významnou měrou k rozpracování fenomenologické filozofie, hluboce originální jsou jeho práce estetické a literárněteoretické orientace.

Ústřední postavení mezi Ingardenovými pracemi, v nichž je z pozic filozofie pojednávána problematika literárněvědná, má jeho kniha Umělecké dílo literární (1931).

Dílo přináší úvahy o specifičnosti a relativní samostatnosti uměleckého tvoření a zejména o tom, jak jsou umělecká díla vystavěna a v čem hledat jejich identitu. Tyto otázky si klade způsobem, v němž se kloubí disciplíny filozofické, logika, ontologie a teorie poznání, s estetikou, uměnovědou a teorií literatury.

Ingarden zřejmě nejúplněji - a vzhledem k filozofickému ukotvení práce s překvapující konkrétností - popsal polyfonní výstavbu díla a mechanismy, jejichž prostřednictvím se dílo v rovině čtenáře a doby realizuje.


Účinkuje: Michal Zelenka

Autor: Roman IngardenPřeklad: Antonín MokrejšPřipravil: Petr TurekRežie: Dimitrij Dudík

autor: tur
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.