Romain Rolland: Život Beethovenův. Premiérová četba z biografie německého skladatele

17. prosinec 2020

Četba na pokračování z beletrizované biografie německého skladatele, v níž francouzský romanopisec Romain Rolland líčí Beethovena jako tvůrce, který navzdory všem protivenstvím zápasil po celý život o velké umění. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Účinkuje: Pavel Oubram
Připravila: Alena Heroutová
Překlad: Pavel Eisner
Zvukový mistr: Michal Kolář
Režie: Martina Schlegelová
Premiéra: 13. 12. 2020

Francouzský prozaik, dramatik, esejista a autor životopisů velkých osobností světové kultury Romain Rolland (1866–1944) byl vášnivě oddán hudbě a jeho činnost beletristická a muzikologická probíhaly od začátku do konce jeho tvorby se stejnou intenzitou. Život Beethovenův nebyl psán s úmyslem podat vědecké dílo o hudebním géniovi, jejž Rolland tolik ctil. Dílo vzniklo roku 1902 jako výraz díků za uzdravení duše, která se vymanila z tvůrčí krize právě působením Beethovenovy hudby vyslechnuté na festivalu v Mohuči a setkáním s Beethovenovými stopami v Bonnu a Koblenzi. S vnímavostí hudebníka a básníka prožívá Rolland drama tvoření za určitých životních a citových stavů a ukazuje nám Beethovena jako osobnost, která po celý život zápasí o velké umění.

Naučil jsem se od něho víc než od všech mistrů své doby. Vděčím Beethovenovi za nejlepší část sebe sama.
Romain Rolland

Život Beethovenův vyšel poprvé v lednu 1903. Během několika týdnů byla knížka vyprodána, následovaly další a další dotisky. Romain Rolland k tématu poznamenal: „Naučil jsem se od něho víc než od všech mistrů své doby. Vděčím Beethovenovi za nejlepší část sebe sama.“ A jinde autor napsal: „Beethoven je víc než první z hudebníků. Je nejhrdinštější silou moderního umění. Je největším a nejlepším přítelem těch, kteří trpí a zápasí.“

Premiéru pořadu uvádíme při příležitosti 250. výročí narození Ludwiga van Beethovena.

autoři: Alena Heroutová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.