Rocker závislý na alkoholu, lécích a mamince. Studio DVA uvádí zpěvohru o Miki Volkovi Rokenrol

24. leden 2024

Král českého rokenrolu, geniální zpěvák, který byl svého času populárnější než Karel Gott, ale také věčný trémista, kterému život ničily drogy a alkohol. Barvitý život Mikiho Volka se rozhodl na divadelní prkna přenést režisér a herec Miroslav Hanuš. 

Miroslav Hanuš v roce 2021 nazkoušel v kladenském divadle hru s názvem Jak umřít na rokenrol, nyní v pražském Studiu DVA uvádí hru Rokenrol. Liší se do sebe oba kusy? „Liší se částečně obsazením, protože v Praze hraju já, na Kladně to hrál Jiří Wohanka. Ale je to, řekl bych, poučený remake,“ odpovídá Miroslav Hanuš.

Na to potřebujete herce, kterej nehraje rockera, ale kterej je rocker.

Co se ale nemění je představitel Mikiho Volka, který byl na Kladně i v Praze Jan Krafka. „Honza je v tom dobrém věku. Mě ta postava hrozně dlouho zajímala, jednou jsem ho viděl naživo a pak jsem viděl dvoudílný film Igora Chauna, který je k vidění v archivu České televize. A Honza kromě toho, že je mu pekelně podobný, což je úplná výzva, tak má tu muziku v krvi,“ komentuje výběr herce režisér Hanuš.

Proč chodil Miki Volek celý život v černých brýlích? Jak to bylo s jeho závislostmi? A jak se vybíraly písně, které zazní v pražském představení Studia DVA? Poslechněte si celý rozhovor s Miroslavem Hanušem.

autor: nav
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.