Robert Louis Stevenson: Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda. Ilja Racek v hororovém příběhu o sváru dobra a zla v lidském nitru

15. listopad 2020

U příležitosti 170. výročí narození skotského autora Roberta Louise Stevensona na Vltavě uvádíme dramatizovanou četbu na pokračování z jeho známé novely Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda. V režii Ivana Chrze účinkují Eduard Cupák, Ilja Racek, Otakar Brousek, Petr Nárožný, Vladimír Brabec a Milan Stehlík. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Účinkují: Eduard Cupák, Otakar Brousek, Petr Nárožný, Vladimír Brabec, Ilja Racek a Milan Stehlík
Připravil: Jan Halas
Překlad: Jarmila Fastrová
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: v roce 1994

Skotský romanopisec a autor povídek Robert Louis Stevenson (13. listopadu 1850 – 3. prosince 1894) v dětství hojně četl dobrodružné romány Alexandra Dumase a Waltera Scotta, naslouchal otcovým historkám o plavbě na moři a chůvinu vyprávění o pekle, čarodějnicích a skotských povstalcích. V dospělosti se stal mistrem krátké sevřené prózy, založené na bohaté dějovosti a často se odehrávající v odlehlých končinách či v minulosti. Jeho knihu Ostrov pokladů (v jiném překladu s názvem Poklad na ostrově) jistě netřeba připomínat.

Hrdina proslulé Stevensonovy novely Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda (1886) se pomocí drogy dokáže přeměňovat ve zloducha, ale experiment se mu časem vymkne z rukou a on už není schopen vrátit se do své původní podoby. Autor v této novele o protikladných tvářích lidského charakteru osvědčil znalost temných zákoutí lidské duše.

autoři: Jan Halas , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio