Robert Fulghum: Třetí přání

V desetidílné dramatizované četbě na pokračování z románu amerického spisovatele Roberta Fulghuma Třetí přání budete svědky osudů tří hlavních hrdinů - mladého amerického lékaře Maxe-Pola, osmdesátiletého profesora Alexe Evanse, Kréťana s anglickým jménem a tajemné Američanky Alice, odbornice ve výzkumu očních duhovek. Všichni tři hledají neobyčejný vztah, hledají člověka, který by se stal svědkem jejich vlastního života. V režii Pavla Krejčího v hlavních rolích uslyšíte Pavla Soukupa, Dagmar Novotnou, Jana Pilaře a Pavla Novotného.

Světoznámý americký spisovatel, jehož knihy už vyšly v 27 jazycích ve sto zemích světa, unitářský pastor, filosof, učitel, zpěvák, malíř se narodil 4. června 1937 ve městě Waco v Texasu, v současné době žije v Lake Union v Seattlu.

Popularitu si u čtenářů na celém světě získal sedmi útlými knížkami s úvahami o tom, co míjíme každý den, aniž bychom se zastavili. O tom, co se týká nás všech, ale každého zvlášť. Nejznámější knihou o "chestertonovských ohromných maličkostech" se stala hned ta první "Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce" z roku 1988 , které se v 93 zemích prodalo přes 14 milionů.

Robert Fulghum mluví o sobě jako o samoukovi, jehož něčemu naučila teprve právě škola života. Čtyřikrát objel svět, strávil dlouhý čas v zen-budhistickém klášteře, byl kovbojem na statku v Texasu, barmanem, zaměstnancem firmy IBM, učitelem kreslení i hry na kytaru.

Po několika letech odmlčení se proslulý spisovatel pokusil o změnu literárního žánru a vzniká objemný , téměř pětisetstránkový román "Třetí přání". Pikantností jistě je , že kniha spatří světlo světa v roce 2004 ve vydavatelství Argo. Možnost přečíst si román tak mají pouze Češi, anglický originál ve Spojených státech amerických dosud nevyšel. Z pultů knihkupců okamžitě mizejí tisíce výtisků. "Třetí přání" se stává hitem sezóny.

V románu sledujeme osudy tří hlavních hrdinů : mladého amerického lékaře Max-Pola, kterému zemřela těhotná žena, osmdesátiletého šarmantního profesora Alexe Evanse, Kréťana s anglickým jménem, pasem a domovem a tajemné Američanky Alice, odbornice ve výzkumu očních duhovek. Všichni tři hledají cosi společného, nejdříve každý na vlastní pěst a později spolu. Hledají "neobyčejný vztah", hledají člověka, který by se stal svědkem jejich vlastního života. Díky prozřetelnosti se jejich osudy neustále proplétají a doplňují, sobě navzájem jsou si všichni tři svědky. Děj se přelévá z jedné země do druhé. Ocitáme se uprostřed rozvalin starověké krétské kultury, poté se přesuneme do impresionistické zahrady Giverny, kde maloval Claude Monet, jezdíme vlaky po Evropě, plavíme se lodí po oxfordském kanálu.

Všude jsme svědky toho, jak se životy a myšlenky našich hrdinů sice komplikovaně, přesto však neodvratně přibližují. Fulghumova "meditace" o smyslu života a ceně přátelství jistě zaujme i rozhlasové posluchače.

První část desetidílné dramatizované četby na pokračování z jeho románu "Třetí přání" v překladu Lenky Fárové a Jiřího Hrubého uslyšíte v pondělí 2. dubna na stanici Český rozhlas 3 - Vltava v 18 hodin a třicet minut. V jejím úvodu uslyšíte krátký rozhovor Ivany Musílkové s Robertem Fulghumem.V režii Pavla Krejčího, který četbu pro rozhlas z překladu Lenky Fárové a Jiřího Hrubého připravil, účinkují Pavel Soukup, Dagmar Novotná, Jan Pilař, Pavel Novotný a další. Nastudoval Český rozhlas Hradec Králové.

Spustit audio