Redford toho ví o Češích hodně

16. listopad 2005

Když slavní hosté ze zahraničí chtějí potěšit hostitele, často tvrdí, že vždycky toužili, aby se podívali do Česka, ale plány jim jaksi nevyšly, nebyl čas, jsou tedy šťastní, že alespoň teď - atd. Říkal to i herec, režisér a producent Robert Redford, od něj však ta slova zněla upřímněji a věrohodněji než od jiných.

Možná i proto, že to, co povídal, svědčilo o znalosti historie i současnosti naší země, byť dosud jen na dálku, o zajímavých setkáních s českými umělci, o sympatiích a vážnosti, kterou chová k Václavu Havlovi - což také dovedl přesvědčivě vyargumentovat. "Na světě by mělo být víc takových politických osobností jako on," říká s uznáním.

Ale takový už Redford je; věříte mu, když hraje (Štvanice, Butch Cassidy a Sundance Kid, Podraz, Kandidát, Všichni prezidentovi muži atd.), režíruje (Obyčejní lidé, Tudy teče řeka, Otázky a odpovědi, Zaříkávač koní) nebo produkuje - ať už filmy či Sundance Institute a Sundance Film Festival - záslužné projekty na podporu mladých talentovaných filmařů. "Založil jsem Sundance především proto, aby nezávislé filmy a tvůrci dostali příležitost," vysvětluje, a Sundance je dnes opravdu nejen vstupní branou, ale i prestižním místem prezentace kvalitní filmové tvorby.

Robert Redford

Léta mu tam vedl tvůrčí dílny dobrý přítel František Daniel, filmař a emigrant z ČSSR (mj. autor filmu Kam čert nemůže), na nějž vděčně vzpomíná. "Měl jsem to štěstí potkat řadu českých tvůrců, s Jiřím Voskovcem jsem hrál na Broadwayi v představení Bosé nohy v parku, poznal jsem Jána Kadára i Miloše Formana."

Redford se léta aktivně zajímal o politiku a veřejné dění. Svědčí o tom nejen filmy, které natočil, produkoval či v nich hrál (Všichni prezidentovi muži, Kandidát), ale i jeho podpora utiskovaným - například účinná pomoc, kterou poskytoval maďarským uprchlíkům, když se po poražené revoluci zachraňovali riskantní plavbou přes Dunaj; má vyhraněný postoj k čelným americkým politikům ("Reagan neměl nikdy kandidovat na prezidenta, měl zůstat špatným hercem," žertuje, ale už vážně dodává, že podle něj "nikdo není horší prezident než Bush"). Věnuje se problematice životního prostředí, zasazuje se o realizaci principů trvale udržitelného rozvoje i o zvýšení významu veřejnoprávních institucí. Na Ameriku má jasný názor. "Cestoval jsem kdysi dlouho po Evropě, a od té doby jsem si začal velice vážit své vlasti, jejích svobod a vymožeností. Jsem na ni hrdý, ale už méně na to, jak to tam vypadá teď."

Není nadšen ani filmy, které dnes ve Spojených státech a ve světě vznikají. "Točí se kasovní trháky, jež musí vydělat hned první den desítky milionů. Filmy, které zajímají mě, takovou návštěvnost neslibují," vysvětluje, proč se dobré snímky prosazují obtížně. "V poslední době víc věřím dokumentárním filmům, které jsou nejen v Americe stále lepší a pravdivější," svěřuje své priority. Chce také pro to něco udělat - poskytnout jim prostor prostřednictvím Sundance.

Na pochopitelnou otázku, zda se ještě někdy vrátí před kameru společně s (dnes osmdesátiletým) Paulem Newmanem, s úsměvem nevylučuje kladnou odpověď. "Když se ještě dokáže naučit roli, proč ne." Prý už má i námět.

autor: Agáta Pilátová
Spustit audio