Rameno je kratší než tesknota

14. prosinec 2014

Polský básník Leopold Staff jako příklad umělecké kontinuity.

Poslouchejte na Vltavě 14. prosince 2014 ve 20:00.


V roce 1954 vyšla nová sbírka nestora polské lyriky Leopolda Staffa Vrbové proutí (Wiklina). Chválila ji většina literárních kritiků, velký zájem vyvolala i mezi běžnými čtenáři. Ve srovnání s dosavadní tvorbou jiných autorů z počátku padesátých let, podléhající ideologickým požadavkům básněmi připomínajícími veršovanou publicistiku, oslavné ódy anebo sociálními balady - v poezii tohoto básníka se ukázalo, že v ústraní rezonuje inspirace úplně odlišného druhu, a co bylo zvláště překvapivé, že je schopna účinně působit na vnímatele.

Leopold Staff (1878-1957) byl polský básník, překladatel a esejista. Po dekadentních začátcích se stal představitelem moderního klasicismu, zaujatým vzory antickými či křesťanskými. V jeho pozdějších básních najdeme ozvuky, které byly později označeny jako poezie všedního dne.

Leopold Staff byl reprezentantem moderní poezie, proudu nazývaného Mladé Polsko, ale také, o několik let později, ve dvacátých letech dvacátého století, si jej coby „duchovního vůdce“ vyvolila literární skupina Skamandrité.


Účinkují: Hanuš Bor a Jan Szymik

Překlad: Jan Pilař Připravili: Milena M. Marešová a Petr PosledníRežie: Ivan Chrz

Natočeno v roce 2014.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio