Rambo: Do pekla a zpět

22. únor 2008

Jedna z nejnebezpečnějších věcí, kterou může důstojník armády jakékoli země Třetího světa udělat, je naštvání Johna Ramba, který má svůj kladkový luk vždycky po ruce, masivní nůž si je schopen vykovat osobně a rozhodně se o něm nedá říct, že by šetřil municí. V Barmě se jeden takový pošetilec našel a unesl Rambovi jeho oblíbenou misionářku. Na koho si vsadíte? UVNITŘ TRAILERY!

Zamlklý samotářský veterán John Rambo žije v malé vesničce na pomezí Thajska a Barmy, živí se lovem hadů, kovařinou a pronajímáním své malé bárky. Jen pár dní cesty odtud na barmském území probíhá rozsáhlá genocida etnické menšiny Karenů, organizovaná barmskými vládními jednotkami. Jednoho krásného dne se John vrátí z lovu kober a před jeho chýší jej očekává skupinka amerických misionářů s hlavami plnými ideálů a touhy pomáhat bližním.

Požádají Ramba, aby je dopravil na území Karenů, kde chtějí šířit Boží slovo a věnovat se humanitární činnosti. Mlčenlivý mrzout zprvu odmítá, ale nakonec jej sestra vůdce skupinky přesvědčí apelací na jeho city, a to je počátek dalšího velkého krveprolití, do něhož se veterán z Vietnamu přimotá. Skupina bílých misionářů má na barmském území šanci na přežití asi jako sklenice piva na Letné po vyhraném zápase Sparty, a tak se není čemu divit, když je vesnice, v níž se věnují bohulibé činnosti, v krátké době napadena barmskými vládními oddíly a misionáři včetně krásné Sarah (Julie Benzová) padnou do zajetí.

Rambo: Do pekla a zpět

Zástupce arcidiecéze, k níž nešťastná skupinka patřila, najímá skupinku žoldáků, aby zajatce z ošemetné situace vysvobodili a John Rambo je má jako lodivod dopravit na místo určení. Už při plavbě v něm uzraje rozhodnutí, že nezůstane jen pasivním převozníkem a udělá to, co dělal celý svůj život. Bude bojovat. A věřte mi, že konvenčních zbraní tentokrát v jeho rukou moc neuvidíme, hlavní slovo bude mít nůž, kladkový luk a těžký kulomet.

Rambo: Do pekla a zpět

Stallone se ve svém dalším filmu navazujícím na úspěšnou sérii znovu snaží dovést ústřední postavu k nalezení životní rovnováhy, vnitřního klidu k vyrovnání se s minulostí a akceptování vlastní identity. To je ovšem jen řídkými flashbacky nastíněný vývoj postavy na pozadí plnokrevného akčního filmu. Sly se jako režisér ukázal snad ještě v lepším světle než jako herec, všechno ve filmu je podřízeno akci a atmosféře. Realisticky brutální záběry vyvražďování karenských vesnic a nelidské hry barmských vojáků na počátku filmu vás přinutí svírat pěsti, skřípat zuby a představovat si, co všechno by si ty zrůdy zasloužily, je to však jen příprava na Ramba jakožto katarzi.

Rambo: Do pekla a zpět

Rámec vystavěný okolo akčního jádra je osekaný na samotnou dřeň tak, aby zůstalo jen to nejnutnější. Stejně tak je tomu s dialogy. Stallone si dobře uvědomuje, že hlavní předností jeho postavy není květnatá výmluvnost a snaha všechno dopodrobna vysvětlovat brzdí spád filmu, navíc Rambovu nemluvnost použije i jako charakteristický rys člověka, který si už nepotřebuje nic dokazovat a předvede ji v kontrastu s ukecaným vůdcem žoldáků.

Rambo: Do pekla a zpět

Zatímco první zhruba třetina filmu je tichem před bouří, kdy divák čeká, co se bude dít, narůstá v něm zvědavost a těší se, kdy se očekávaná akce konečně rozjede, zbylé dvě třetiny jsou poctivou neředěnou akcí vygradovanou od prvních výstřelů luku až po závěrečná jatka těžkými zbraněmi v bitvě partyzánů proti vládním oddílům. Stallone natočil žánrově dokonale čistý film, který působí dojmem, jako by jej vytáhnul přímo ze zlaté éry akčních filmů konce osmdesátých a začátku devadesátých let.

Logo

Sly dokázal působivě ztvárnit i ústřední postavu. Rambo působí sice trochu unaveně životem, ale z jeho vrásčité zamlklé tváře můžeme číst nevyřčené otázky nad tím, zda má jeho konání vůbec smysl. Jeho kondice a nesmlouvavý výraz ve tváři nasazený v boji, nás však vždy znovu přesvědčí, že je mužem, kterého není radno mít proti sobě.

Unesenou misionářku si zahrála Julie Benzová, kterou někteří z vás možná znají ze seriálu Dexter, a nutno říct, že roli ženy v nesnázích zvládla na jedničku. Kromě hereckých výkonů se na atmosféře filmu podílí i decentní hudební doprovod inspirovaný předchozími díly, místy si až skoro nostalgicky vzpomeneme na mladého Ramba, jak v improvizovaném ponču utíká do kopce, pronásledován smečkou psů a šerifem malého amerického zapadákova.

Rambo: Do pekla a zpět

Rambo: Do pekla a zpět je ozvěnou ze starých časů, důstojným završením čtyřdílné série, jejíž dva předchozí díly kvalitou o třídu předčí. Stallone veškerým pochybovačům ukázal, že jeho režijní schopnosti rozhodně nejsou zanedbatelné.

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash videa), Bioscop

Rambo: Do pekla a zpět (Rambo) akční / drama / thriller, USA / Německo, 2008

Režie: Sylvester Stallone, scénář: Art Monterastelli, Sylvester Stallone, David Morrell, produkce: Kevin King, Avi Lerner, Sylvester Stallone, Kevin King Templeton, John Thompson, kamera: Glen MacPherson, střih: Sean Albertson, hudba: Brian Tyler

Hrají: Sylvester Stallone (John Rambo), Julie Benz (Sarah), Matthew Marsden (Školák), Graham McTavish (Lewis), Paul Schulze (Michael Burnett), Jake La Botz (Reese), Reynaldo Gallegos (Diaz), Ken Howard (Arthur Marsh)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.